Pullman

Hatvanhat éves korában ezen a napon hunyt el George Pullman amerikai feltaláló és gyártulajdonos. Idézet a Vasútgépészet c. lap 2012. évi második számából:

“Pullman George Mortimer (1831–1897) amerikai feltaláló, majd gyáros, a róla elnevezett forgóvázas, négytengelyű vasúti személykocsi gondolatával, majd megvalósításával (1864) jelentőset alkotott. Megszületett a távolsági személyszállítási igény kielégítésére alkalmas személykocsi: a 4-tengelyű, forgóvázas, középátjárós Pullman-kocsi. E kocsi nappali használatban két üléssoros, középátjárós, egyszerű termes személykocsi. Este a szemközti üléseket összehúzták – ez lett az alsó fekhely – s a tetőhajlásba felcsukott felső ágyat lehajtva, egy második utas számára biztosítottak fekvőhelyet. Az ágyak hosszirányba feküdtek, a kocsin – középen – éjjel is végig lehetett menni. A klasszikus Pullman-hálókocsi meglehetősen tömegszállás jellegű volt, Európában nem is terjedt el. Korszerűtlen ma már hazájában is.”

A hétvégére (hosszú!!!) vasútibb beállítottságú olvasóinknak készültünk, egy, a vasúti kocsik témáját körbejáró bibliográfiával. Érdemes szemelgetni belőle, és a jövő héten pedig akár ki is kölcsönözni a dokumentumokat! Jó pihenést mindenkinek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: