Amit nem mondhatok el senkinek…

ugye nem kell folytatnom az ismert mondást? Az állítás önmagáért beszél, s ma kiderült: legalább egy olyan személy jár-kel a világban, aki önmagán, önmagában hordja ennek az állításnak a keresztjét. Mo Yan az, az irodalmi Nobel-díj idei nyertese. Neve álnév, s annyit tesz: ne szólj. Művein keresztül mégis ezt teszi. Stílusát megdöbbentően “hallucinatorikus realizmus”-nak titulálják több forrásban, s hozzáteszik: ennek révén ötvözi a szerző a meséket, a történelmet és a jelent. Világot teremtett fantázia és valóság, a történelmi és társadalmi síkok keverékéből.

Mo Yan műveit még nem fordították magyarra, angolul is csak néhány található meg magyarországi könyvtárakban, így pl. az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (Shifu, you’ll do anything for a laugh), illetve az ELTE Egyetemi Könyvtárban eredeti nyelven (Mu zhi kao). Műveiből az IMDB tanúsága szerint három alkalommal is készítettek filmet, egyszer a 80-as évek végén, kétszer pedig a XXI. század első évtizedében.

Szóval, kalandvágyó olvasók, előre! Aki pedig a stílusban szeretne elmélyedni, annak ajánlhatom Faulkner, Gabriel Garcia Márquez, Kafka, és persze Joseph Heller műveit, amelyekből nálunk is többet megtalálni. Kellemes időtöltést kívánok! 🙂

Wikipedia

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: