Nobel-díjat egy macskáért

Két kvantumfizikus,  Serge Haroche és David Wineland kapta az idei Nobel-díjat. A két kutató olyan kísérleti módszert dolgozott ki, mellyel bizonyos rendszereket, pl. ionokat vagy fotonokat lehet anélkül megfigyelni, hogy azok elvesztették volna kvantumállapotukat, s ez óriási lehetőségek kapuit nyitja meg az informatika forradalmasítása területén pl.

Ezt az anomáliát – ti. a rombolás nélküli megfigyelésről – illusztrálta annak idején Schrödinger híres macskájával: a cica egy dobozban van, amelynek a tetejére belülről mérgező/radioaktív anyagot helyeztek. Lehetséges, hogy a macska él, és az is, hogy elpusztult, de amíg ki nem nyitjuk a dobozt – azaz amíg nem végzünk megfigyelést – erről nem győződhetünk meg. Más szóval a macska “valahogy egyszerre élő és holt, amíg a dobozt ki nem nyitják.” A kvantumrészecskék különlegessége, hogy egyszerre több állapotban lehetnek – amit a szaknyelv szuperpozíciónak hív -, de amint érzékelni, vagy mérni próbáljuk, ez az állapot megszűnik – Schrödinger macskája vagy él, vagy nem él.

Ahogy eddig, most is mellékelem mai témánk – jelesül a kvantummechanika – bibliográfiáját, de azzal is megspékelem, hogy akit mindez nem elégít ki, igénybe veheti adatbázisainkat is: az EBSCO-ban például a díjazottak nevére keresve (az adatbázisok kiválasztása után javaslom az Összetett keresést, és az AU, azaz Author, szerző mező megjelölését) több publikációjukat is megtekinthetjük, sőt többet közülük teljes szöveggel el is olvashatunk.

iruntheinternet.com, szöveginformációk: origo.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: