Újdonságok október elején

Szép napot!

Bár elég csúnyácska időre ébredtünk – én tulajdonképpen még mindig félálomban próbálom eltalálni a billentyűket -, remélem, mindenkinek olyan napja lesz, amilyennek szeretné! Ha pedig könyvtárazást is tervez valaki, annak még mi is nagyon örülünk! 🙂 Hogy lássátok, mennyire, íme itt a következő újdonságcsomagunk, amelyet hamarosan meg is találhattok majd az új könyvek nyugati szárnyban lévő asztalán:

Kézikönyv : az akadálymentesség és egyetemes tervezés műszaki-tervezői szempontjai, követelményei – “A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány jelen kézikönyvben adja közre a “A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása (TÁMOP 5.4.5) elnevezésű kiemelt projekt keretében létrehozott szakmai anyagokat. […] Közel 30 szakértő dolgozott ki felsőoktatási és felnőttképzési struktúrába illeszthető tananyagot az építészek, belsőépítészek, grafikusok, formatervezők, járműtervezők, út- és vasúttervező mérnökök valamint kertészmérnökök részére. A kézikönyv a tananyagfejlesztés során létrejött tankönyvekből épül fel.” Főbb tematikai egységek: az akadálymentesség és az egyetemes tervezés háttere, fogyatékosügyi alapismeretek, és az egyes szakmák specifikus tervezési követelményei és szempontjai. (Megtalálható lesz a nyugati tájékoztatópultban, a cserelapos kiadványok között)

Horváth Marcell: A Panama-csatorna szerződések – avagy egy kis nemzet küzdelmei az önállóságért – Jelen írás a messzi, de az annál nagyobb jelentőségű Panama-csatorna és a Panama-csatorna szerződések közel 150 éves történetét mutatja be, alapvetően a nemzetközi jog szemszögéből. Ennek ellenére a jogi értekezést a kor történelmi, politikai, nemzetközi eseményeinek bemutatása teszi mindenki számára érdekesebbé. A könyv a Panama-csatorna szerződések elemzése során alapvetően két nagy kérdéskörre helyezi a hangsúlyt, így a Csatorna semlegességére, valamint a Panamai Köztársaság szuverenitása és a szerződések rendelkezései közötti ellentmondásra. Mindezeken túl a szerző kitér a Panama-csatorna építésének hősies küzdelmeire, a Panamai Köztársaság 1903. évi érdekes megszületésére, és a panamai állam XX. századi viharos történetére, valamint a 2000-es évek nagy gazdasági fellendülésére és a jelenleg is tartó hatalmas infrastrukturális beruházásra, a Csatorna-bővítésre is. Külön érdekessége a könyvnek, hogy újra felfedezhetünk benne egy méltatlanul elfedett tényt: a magyarok kiemelkedő szerepét e csodás mű megalkotásában, ugyanis Türr István tábornok mellett Gerster Béla is részt vett a Csatorna megalkotásának kezdeti fázisában, sőt részben Gerster tervei szerint valósult meg a Csatorna. (libri.hu)

Rechnitzer János – Smahó Melinda szerk.: Járműipar és regionális versenyképesség – Nyugat- és Közép-Dunántúl a kelet-közép-európai térségben
A Széchenyi István Egyetem oktatóinak tanulmányaiból összeállított kötet a legkülönfélébb összefüggéseket vizsgálva veszi górcső alá a járműipar – és különösen az autóipar – fontosságát napjainkban. A kötet első részében (A járműipar nemzetközi összefüggései, a térség pozicionálása) hat tanulmány olvasható a járműgyártás európai összefüggéseiről, a piaci környezetről, az iparág szerepéről az ipari térségek kialakulásában, a tudástranszferek és a járműipar kapcsolódási pontjairól, a kelet-közép-európai járműipari telepítési tényezőkről, és a beruházások állami támogatásairól. A második rész a versenyképesség témáját járja körbe, természetesen meglehetős tudományköztiséggel: van szociológiai szemléletű tanulmány (szociokulturális és identitási elemek a versenyképességben), szó esik a regionális fejlesztési stratégiákról is, egy harmadik szerző pedig a szlovák autóipart elemzi.

Heller Ágnes: Az álom filozófiája – Minden műalkotás magja egy nagy ötlet. A zseniálisaké pedig egy olyan egyszerű, kézenfekvő ötlet, amely csak egy valaki eszéből pattan ki, akár a mai digitális kultúránk számtalan forradalmi felvetése és megoldása. Heller Ágnes sok könyve is ebbe a jelenségbe tartozik. A reneszánsz embertől, a minden napi élettől a Shakespeare, a történelemfilozófusig a filozófia módszerét és vívmányait olyan témákra alkalmazza, amelyek a „mindennapi” embert, azaz: mindnyájunkat, laikusokat is mélyen érint. Az álom filozófiája is ebbe a sorba, jelenségbe tartozik. A filozófusnő legújabb művében egy olyan fiziológiai és kultúrtörténeti életfunkciót állított vizsgálódásai középpontjába, amelyhez mindnyájunknak elemi erővel van közünk. Hiszen minden ember – ez az ember egyik nembeli specifikuma – álmodik. Az álom filozófiája első részébe a pszichoanalízis és a filozófia álomteóriáit tekinti át kritikusan Arisztotelésztől Foucault-ig, Freudtól és Jungtól és követőiken át napjainkig, hogy ebből a gazdag szellemi termésből alkosson egységes rendszert – álomfilozófiát. A második rész esettanulmányaiban kultúránk két alappillérét – a Bibliát és Shakespeare drámáit – tekinti át és elemzi az álmok és látomások szempontjából. A befejező harmadikban pedig 20. századi írók, filozófusok, művészek álmait szembesíti életükkel és műveikkel – láttató példát nyújtva arra, mit kezdjünk, milyen szempontok alapján figyeljük és értékeljük a saját álmainkat, hogy jobban megismerhessük magunkat. (irodalmijelen.hu)

Fojtik János – Veres Zoltán: A nagy túlélő – időutazás a marketingben – A kérdés nem is annyira az, hogy mi a marketing definíciója, ugyanis a marketingnek igen sok definíciója létezik. Az már érdekesebb kérdés, hogy ezek a definíciók hogyan változnak az idő múlásával. A marketinggel kapcsolatos félreértések többsége leginkább abból adódik, hogy nem sokan vannak tisztában a marketing történetével. (Fojtik János és Veres Zoltán, libri.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: