Játsszunk Robert Langdont!

Emlékszünk a Dan Brown-regényre és annak filmadaptációjára, ugye? Amikor jeles szimbólumkutató főhősünk vallástörténeti kutatásaihoz keres anyagot, és ahhoz csak a Vatikán gyűjteményeiben férhetne hozzá, csak nagyon körülményesen juthat a rendkívül értékes dokumentumok, iratok közé. A Vatikánban könyvtár és levéltár is található: egy kis sajtószemle formájában lássuk, mit tudhattunk meg az elmúlt néhány évben ezekről az intézményekről!

2010 kora nyarán bombaként robbant a hír: a Vatikáni Levéltár, ha korlátozott mértékben is, de megnyílik a nagyközönség előtt – nem kis részben egyébként a Dan Brown-könyveknek köszönhetően. A Könyvtár – Információ – Társadalom (KIT) Hírlevél akkori cikkéből kiderül: a vatikáni levéltár összes anyag, ha egymás mellé tennénk, 85 kilométert tenne ki(összehasonlításként: a mi könyvtárunk szabadpolcos része alig több, mint egy kilométer: 1280 méter). Noha nyilvános katalógusa nincsen, egyszer az életben érdemes felkeresni, hiszen páratlan történeti kincsek birtokában van a gyűjtemény: itt találhatók Michelangelo levelei, a Giordano Bruno és Galileo Galilei elleni inkvizíciós per részletei, vagy akár VIII. Henrik házasságának érvénytelenítését kérő levele is.

Ha mármost a könyvtár ügyeibe ássuk bele magunkat, ott egészen új információkkal is találkozhatunk: a mai napon adott hírt róla több forrás, hogy befejeződött a Vatikáni Könyvtár katalógusának 1985-ben kezdődött monumentális digitalizálási munkája – az eredmény a könyvtár weblapján megtekinthető, kereshető, böngészhető. Azonban ez még csak a könyveket tartalmazza: a hatalmas méretű kézirat-állomány számítógépre vitele nem kevesebb, mint 900 év munkájába kerül a jelenlegi számítások szerint (2011-ben kezdődött meg a munka, a Palatinus-kódexekkel, s akkor 80.000 dokumentummal számoltak), és akkor még nem beszéltünk az ősnyomtatványokról, rajzokról és a tárgyi emlékekről, pl. pénzérmékről. Áprilisban hallhattunk utoljára arról a kezdeményezésről, amely az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára és a Vatikáni Könyvtár együttműködésében indult meg, s amelynek keretében görög kéziratokat, 15. századi nyomtatott könyveket és héber kéziratokat, valamint korai nyomtatott könyveket digitalizálnak az intézmények, összesen mintegy másfél millió oldal terjedelemben.

Ezen a weblapon egy tizenkét perces riportfilmben betekintést lehet nyerni a könyvtár állományába – a CBS stábjának kivételes szerencséje volt: bejuthattak a kizárólag kutatók részére fenntartott területekre, ahol kéziratokat és ritka kódexeket is filmre vettek (a 30 másodperces átugorhatatlan hirdetésért pedig én kérek elnézést).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: