Újdonságok szem előtt

Kedves (blog)Olvasók!

Többen közületek talán már észrevették, hogy “üzembe helyeztük” a nyugati szárny lépcső felőli oldalán található nagy asztalt is. Itt lehet mostantól megtalálni a könyvtár legújabb dokumentumait – természetesen nem kiállítási tárgyként, hanem szabadon kölcsönözhetően vannak jelen az asztalon -, az volt a célunk, hogy mindenki figyelmét felhívjuk újdonságainkra. A mostani minikollekcióban is számos érdekességet lehet találni, lássunk néhányat:

Wersényi György: Pszichoakusztika és az emberi térhallás alapjai – Tanár urat bizonyára nem kell bemutatni az Egyetem villamosmérnök szakos hallgatóinak, de talán azoknak sem, akik jártak már valamelyik Kutatók Éjszakáján – Wersényi György ugyanis ekkor is lendületes, élvezetes, de igazán tudományos előadással örvendeztette meg a szép számban jelenlévő közönséget. Legújabb könyvében is hű marad szűk szakterületéhez, az akusztikához: munkája, alcíme szerint a háromdimenziós akusztikai információ átvitelével és feldolgozásával foglalkozik. Csupán néhány kulcsszó, címke, tag (avagy, ha könyvtárosul akarnék fogalmazni, tárgyszó) a 400 oldalas könyvből: műszaki akusztika, HRTF (olyan eljárások, melyekkel a két hangfalból vagy a fejhallgatóból érkező hangokat térhatásúvá igyekeznek tenni), szonifikáció (nem hangzó információk hanggal történő ábrázolása, manapság vulkánkitörés-előrejelzésben és a csillagtevékenység megfigyelésében használatos, és természetesen nagy segítségére van a látáskárosultaknak is). A teljes tartalomjegyzék ezen a címen megtekinthető.

Alister E. McGrath: Tudomány és vallás – A tudomány és a vallás az emberiség vizsgálódásának egyik legfigyelemreméltóbb területe. E könyv célja az, hogy megismertesse az olvasót a vallás és a természettudományok tanulmányozásának legfontosabb témaköreivel és kérdéseivel, egész pontosan e két terület kapcsolódási pontjaival. Tudománytörténészeknek, vallástudósoknak és laikus érdeklődőknek egyaránt ajánlott az olvasása, akik előtt minden bizonnyal világossá válik majd, hogyan lehet ezt a két, alapjaiban szemben álló világnézetet összebékíteni.

Az egészségpszichológia elmélete és alkalmazása I-II (szerk. Demetrovics Zsolt) – Az ELTE szaktanszékeinek munkáiból összeállított kétkötetes könyv új, de dinamikusan fejlődő tudományterület fontos eredményeit tárja elénk. Biztosan nem mondok újat senkinek, ha megállapítom, hogy az általános lelkiállapotnak jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában, vagy éppen elkerülésében. Ebből az alaptétellé lett igazságból indul ki az egészségpszichológia, amelynek főbb kutatási területei  az egészség fejlesztése és fenntartása, a betegségek megelőzése és kezelése, az egészség és betegség okainak és veszélyeztető tényezőinek azonosítása, vagy éppen és az egészségügy és az egészségpolitika elemzése és fejlesztése. A könyv szerzői ezen kérdések vizsgálata során pszichológiai kiindulópontokat használtak fel, lélektani elméletekkel és gyakorlati módszerekkel dolgoznak: ebben rejlik az összeállítás újdonsága.

Magyar pénzlexikon 2012 – Akiben van egy kis numizmatikai véna, ki ne hagyja ezt a ropogós, vadonatúj művet! A koronától a pengőn át a forintig kíséri fizetőeszközeink gyártástörténetét ez a gazdagon illusztrált kiadvány – megspékelve olyan különlegességekkel, mint az emlékpénzek, vagy éppen a próbaveretek.

Boris Fausto: Brazília rövid története – Foci, szappanoperák, karnevál. E rövid és leegyszerűsítő országképnek mondhatnak végső búcsút ennek a Brazília történelmét feldolgozó kötetnek az olvasói. Hogyan került napjaink kulturális és gazdasági élvonalába ez a csaknem fél kontinensnyi ország, mi történt Amerika 1492-es felfedezésétől egészen napjainkig, ami ezt a monumentális fejlődést lehetővé tette? A tankönyvként is jól forgatható monográfia az első összefoglaló Dél-Amerika óriásának fél évezredes múltjáról – a jelennek pedig mindannyian tanúi lehetünk…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: