Nemzetközi szakdolgozat-gyűjtemény

Azt hiszem, nem tévedek sokat, ha általánosítóan azt mondom: egyszer mindenki életében eljön az a perc, hogy szakdolgozatot/TDK-t/doktorit, stb. kell írnia valamilyen képzés lezárásaként. Talán akkor se mondok újat, ha azt állítom: ezeknek a dolgozatoknak igen nagy az információértéke – ahogy “iskolásan” mondják, elsődleges információforrásnak minősül, ezért sok kutatónak, szerzőnek, de diáknak is igen hasznos segítséget jelent, ha valahol valamilyen katalógus összegyűjti ezeket az írásos munkákat.

Sőt, remélem, az sem jelent újdonságot semelyik (blog)Olvasónknak, ha elmondom, hogy könyvtárunkban jelen pillanatban, ha a katalógus nem csal, 12650 feldolgozott szakdolgozat található – örömmel látjuk, hogy sokan használjátok is őket. Mostani bejegyzésemben ezért néhány nemzetközi szakdolgozat-katalógust mutatnék be, melyek használata egészen könnyen megjegyezhető, elsajátítható – és utána hatalmas lehetőségek nyílnak meg használóik előtt!

Kezdjük mindjárt az NDLTD-vel (a hivatkozásért pedig köszönet az ELTE EK munkatársainak!), ami nem más, mint a Networked Digital Library of Theses and Dissertations, azaz szakdolgozatok és disszertációk digitális hálózati könyvtára. Most tessék megkapaszkodni, a több adatbázisban kereső rendszer egymilliónál is több értekezés bibliográfiai adatait (sőt egyes esetekben teljes szövegét) is elérhetővé teszi a világ bármely számítógépéről, tehát otthonról is bárki könnyedén elérheti.

A weboldal alsó része voltaképpen linkajánló: 13 további, szakdolgozatokat tartalmazó adatbázis felé mehetünk el a hivatkozások segítségével, ha esetleg itt nem találnánk, amit keresünk. De vessünk egy pillantást a számokra: ötven, szimultán kereshető adatbázis áll rendelkezésünkre, a legkisebb 1483, a legnagyobb 1.228.554 rekordot tartalmaz. A fejlesztők ráadásul két keresőfelületet is biztosítanak az igények minél hatékonyabb kielégítésére, lássuk az egyiket, a VTLS-t! A felület ismerős lehet azoknak, akik már dolgoztak on-line adatbázisokkal.

A keresőkérdést a fent, középen elhelyezkedő mezőbe írhatjuk be (vagy az Advanced Search lehetőséget választva, kibővített keresőfelületet kapunk, négy keresőmezővel – melyekkel szerzőket, címeket vagy tárgyköröket kereshetünk – és nyelvre, valamint formátumra való szűkítési lehetőséggel), majd a Search gombra kattintva már láthatjuk is az eredményeinket. Bal oldalt további szempontok szerint szűkítgethetjük találati halmazunkat (pl. kiadási év, vagy éppen a dokumentum nyelve: 30 magyar dolgozatot is találtam már!) A találatok rendezésére is van természetesen lehetőség, nem is egy: az adatbázisba kerülés dátuma, relevancia, a kiadási év, a szerző neve alapján mind-mind sorrendbe szedhetjük az eredményeket.

A bibliográfiai adatokat a View Source Record feliratra klikkelve találhatjuk meg, ez mindig az intézmények oldalára visz át bennünket, s itt van lehetőségünk a teljes szövegű változatok megtekintésére is.

Ez pedig már a második keresőfelület, a Scirus. Legfelül ebben is egy egyszerű keresési sor található – ez annyira egyértelmű, hogy a képre se tettem rá -, közvetlenül alatta az összetett keresés három sora látszik. Beállítás kérdése, hogy a beírt szavak mindegyikét keresse-e a rendszer, esetleg bármelyiket közülük, netán egyiket se. Azt is szabályozhatjuk, milyen hatókörű legyen a keresés: a különféle mezőket a keresési sorok végén a legördülő menüből választhatjuk ki. A rövidebb sorok a keresőkifejezések összekapcsolására szolgálnak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: