Még egyszer a raktári kérésről

Teszem mindezt azért, mert végülis jó, ha többször szóba kerül – Übung macht den Meister, avagy gyakorlat teszi a mestert -, másrészt mert most remekül össze lehet kötni ezt a témát mai évfordulós szerzőnkkel, James Fenimore Cooperrel (1851-ben e napon hunyt el a tizenkilencedik század első felének évtizedeiben alkotó író). Az Egyetemi Könyvtár katalógusa szerint Coopernek mindegyik könyve a raktárban található meg, úgyhogy egy indiántörténetekre vágyódó olvasó helyébe beleképzelve magunkat, remekül be tudjuk mutatni a raktári kérés minden csínját-bínját. Sőt, Cooper arra is kiváló alkalmat szolgáltat, hogy elbüszkélkedjünk vele: szépirodalmi gyűjteményünk idegen nyelvű munkákat (elsősorban angol és német nyelvű könyveket) is tartalmaz! Említett szerzőnktől az Utolsó mohikánt angolul, és egy gyűjteményes kötetet németül is lehet pl. kölcsönözni. De lássuk most már, hogyan!

Nagyítás után látható a képen a Gyűjtemény oszlopban látható R betű, ami a raktári fellelhetőséget jelzi. Ettől ugyan nem kell megijedni: az első emeleten a tájékoztatópultban üldögélő valamelyikünk szívesen ad kérőlapot, amelyen az alábbi rovatok szerepelnek:

Olvasó neve – ezt nem kell túlmagyarázni 🙂
Dokumentum címe
– senkitől nem várjuk, hogy rőfhosszú címeket kimásolgasson, de az első néhány szót azért szeretnénk látni a papíron, hogy a raktárosok biztosan a kért művet hozzák föl

Ezután a dokumentumtípust kell kiválasztani a megfelelő jelölőnégyzet beikszelésével: könyv, folyóirat, szakdolgozat vagy CD/DVD választható.

Utána jön a legfontosabb, a raktári jelzet. Könyvek, illetve CD-k és DVD-k esetében a legegyszerűbb a dolog, azt a raktári jelzetet kell kimásolni, ami a keretben is látható, jelen esetben, mivel szépirodalmi műről van szó, csak ennyi: C 27. A folyóiratok jelzete egy F betűből és egy mögéírt számból áll, melyet szintén a keretes részben, a raktári jelzet oszlopában lehet megtalálni. A szakdolgozatok raktári tárolása azonban egy mechanikusan adott sorszám alapján történik, ezt a számot pedig a rekord ISSN/ár mezőjében helyeztük el, néhol a Szakdolgozat szó is szerepel, néhol csak a számjegyek. Mutatom:

Így valahogy. Tehát ha szakdolgozatra van szükség, akkor a raktári jelzethez MINDIG ezek a számok kerüljenek, és nem a keretben szereplő hagyományos jelzetek.

Aztán jön az Év, hó/szám sora, ami – oda is lesz majd írva – csak folyóiratoknál játszik: ide kerülnek azok a lapszámok, amikre szükség van. Előszeretettel szokott itt előfordulni, tapasztalataink szerint az aznapi dátum, pedig arra a következő sor, a Kérés kelte szolgál.

Remélem, minden érthető, de ha mégis marad valakinek valamilyen kérdése, csak forduljon hozzánk bizalommal! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: