Könyvtári kiskáté

De mielőtt elkezdenénk, itt is megismétlem azt az információt, amit már a Facebook-oldalunkon is közzétettem:

Raffai Mária tanárnő ismét új ajándékkönyvekkel lepi meg az Egyetemi Könyvtár olvasóközönségét, egy rövid ceremónia keretében, mégpedig várhatóan 9 óra és fél 10 között! Az eseményre mindenkit szeretettel várunk, lehet ismerkedni az új könyveinkkel, amelyek néhány napon belül a polcokra is kikerülnek!

És akkor most már tényleg vágjunk bele a létfontosságú könyvtárhasználati információkat tartalmazó postba, kérdés-válasz (jó, ha akarja valaki, nevezheti GYIK-nek / FAQ-nak, …)

K: Hogyan kell beiratkozni a könyvtárba?
V: Személyi igazolvány és lakcímkártya kell hozzá, ezzel a kettővel pedig a kölcsönzőpultnál lehetséges a beiratkozás. Általában e-mail címet is szoktunk kérni, hallgatóktól pedig a szakjukat és a Neptun-kódjukat is.

K: Ingyenes a beiratkozás?
V: Még igen. Az új Könyvtárhasználati Szabályzat életbe lépésekor ez már nem így lesz, de arról időben értesítünk mindenkit.

K: Nem a Széchenyi István Egyetemről érkeztem, használhatom a könyvtárat?
V: Természetesen.

K: Hogy találhatom meg a könyveket, amelyeket keresek?
V: Mindkét szárnyban nyolc-nyolc katalógusgép áll rendelkezésre – csak az egeret kell megmozdítani, és elindítani a Firefox böngészőt, majd a könyvtár megjelenő weblapján a Katalógus menüpontra kattintani a vízszintes sárga menüben. A Gyorskeresés cím és szerző szerinti, tényleg gyors keresést tesz lehetővé, míg a Keresés menüpontra kattintva több paramétert is megadhatunk, amelyeket össze is kapcsolhatunk egymással.

K: Oké, megvan a találati lista, és most?
V: A találatokra kattintva megnyílik azok bibliográfiai rekordja. Itt olvashatók a dokumentum legfontosabb adatai, és a rekord alsó részén, fekete keretben a példányadatok. Ha a Gyűjtemény oszlopban POLC felirat olvasható, akkor nincs más dolgunk, mint kiírni (vagy megjegyezni) a dokumentum Raktári jelzetét, majd azt a polcokon megkeresni. A keleti szárnyban a főlépcsőtől 001-gyel indul a számozás és 614-ig tart, míg a nyugati oldalon épp ellenkezőleg, a főlépcső felé növekednek a számok 615-től egészen 990-ig. A polcok oldalán mindig olvasható, hogy éppen hol járunk; ha pedig már megvan a jelzet első része, akkor azon belül betűrendben, majd azon belül ismét emelkedő számsorrendben jutunk el a kívánt könyvig.

K: Ha R van a Gyűjtemény oszlopban?
V: Akkor raktári dokumentumról van szó. Ilyenkor a tájékoztatóktól kell egy kérőlapot kérni, majd azt kitölteni, és mi pedig minden óra 45. percében felhozzuk az addig összegyűlt kéréseket. Folyóiratot és szakdolgozatot a keleti tájékoztatópultban, a könyveket pedig a kölcsönzőben lehet átvenni.

K: Szakdolgozatot szeretnék megnézni, lehetséges?
V: Minden további nélkül; ekkor érdemes úgy szűkíteni a keresést, hogy az egyik keresősorban a Dokumentum altípusa lehetőséget választjuk, itt pedig megjelöljük, hogy csak szakdolgozatok között kívánunk keresni. A szakdolgozatok mindegyike a raktárban van, tehát a fenti, kérőlapos módszerrel lehet hozzájuk jutni. Egy lényeges eltérés viszont van: a raktári jelzethez itt NEM a keretben lévő szám kerül, hanem a rekordban olvasható, “Szakdolgozat xxxx” azonosító.

K: Csík van a könyvön, mit jelent?
V: Valamilyen kölcsönzési korlátozást. A sárga csíkos dokumentum kizárólag helyben használható, a piros csíkos egy éjszakára vagy hétvégére vihető el, míg a zöld csíkos egy hétre. A raktári dokumentumokat kék csík különbözteti meg.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: