Mit? Hol?

Nagyon sok új arcot látunk mostanában a könyvtárban, aminek nagyon örülünk, és üdvözlünk Benneteket sok szeretettel! A mai bejegyzés is elsősorban Nektek szól, bár lehet, hogy a régi látogatóink is találnak benne olyan információmorzsát, melyet eddig még nem tudtak – vagy nem is feltételeztek – az Egyetemi Könyvtárról! 🙂

A minél teljesebb és hatékonyabb bemutatáshoz multitaskra kérek mindenkit: a könyvtár honlapján a bal oldali oszlopban található a Virtuális séta menüpont, kattintsunk ide, és kezdjük el a könyvtár felfedezését a földszinttel!
Vannak először is ruhatári szekrényeink, októbertől márciusig pedig őrzött ruhatárunk is, mindazoknak, akik több réteg ruhával, esetleg táskával érkeznek – ezeket nem lehet bevinni a könyvtárba! Az őrzött ruhatár ingyenes, a szekrények pedig 100 Ft bedobásával működnek, amit a végén – mint a bevásárlókocsinál – visszaad a zárszerkezet. Kicsit beljebb sétálva, ahol most építési területet látni, ott hamarosan (talán már a jövő héttől) ajándékbolt nyílik!

A szemünk előtt futurista ülőbútorok, mindenki megpihenhet rajtuk, ha elfáradt a sok szellemi termék láttán! 🙂 A képet megfogva és jobb felé húzva megpillanthatjuk a kölcsönzőpultot. Itt történik a beiratkozás (személyi és lakcímkártya kell hozzá), a könyvtárba érkezéskor itt kell leadni az olvasójegyeket, itt van lehetőség a könyvek, folyóiratok fénymásolására, itt lehet átvenni a raktárból kért könyveket (minden óra 45. perce után egy kicsivel), és természetesen itt kell kölcsönözni a szabadpolcról (vagy a raktárból) kiválasztott dokumentumokat – a Médiatár nyitvatartási idején kívül az audiovizuálisakat (CD, DVD, video) is. Ugyanitt lehet előjegyzést is kérni a kölcsönzésben lévő könyvekre. Itt helyeztünk el néhány szótárat is, tehát mielőtt a raktárból kérnétek, érdemes rákérdezni, van-e éppen kéznél!

A kölcsönzőpult előtt továbbsétálva a 004-es irodában működik a PATLIB-központ, amelynek szolgáltatásairól saját weblapon lehet tájékozódni. Bevezetőül annyit érdemes tudni róla, hogy iparjogvédelmi információk terjesztésére, hasznosítására alakult szabadalmi könyvtár.

A földszint hátsó részénél, már majdnem a sarokban alakítottuk ki a napilap-olvasót, és az itt található polcra a legfontosabb napi- és hetilapokat helyeztük el. A kényelmes székekben kényelmesen elhelyezkedve tájékozódni lehet a világ aktuális alakulásáról, széleskörű állományunk segítségével. S ugyancsak a földszinten (és az alagsorban) helyeztük el 250 olvasói gépünk jelentős részét. Ezek a gépek alapállapotban böngészésre alkalmasak, bejelentkezés után – mint egy korábbi postban már említettem – az Office-alkalmazások és PDF-olvasó is rendelkezésre áll. A gépekre való bejelentkezés előtt kell behelyezni az asztalba épített USB-csatlakozóba a magatokkal hozott pendrive-ot, amelyet ezután a gép felismer. Fontos! Az olvasói gépekre nem érdemes semmit későbbi használat céljából elmenteni, mert a bejelentkezéskor ideiglenes profilok jönnek létre, amelyek kijelentkezésig élnek!

Az első emelet a könyvek birodalma. A főlépcsőn felérve két információs táblát lehet látni, amelyek a könyvtár két szárnyában elhelyezett könyvek tematikáját hirdetik. Jobb kéz felé (tehát amit mi keleti szárnynak hívunk) található a magyar nyelvű folyóirat-olvasó, itt helyeztük el a nyomtatottszabvány-gyűjteményünket, itt van a szépirodalmi polc, itt lehet megtalálni a szakszótárakat, majd az általános műveket, a filozófiai, pszichológiai, vallási, szociológiai, statisztikai, jogi, közgazdaságtani és egyéb társadalomtudományi könyveket. Az 500-as jelzettől a természettudományok következnek: matematika, fizika, biológia, kémia és ezek alterületei, majd a keleti szárny 614-nél ér véget. Itt áll a tájékoztatópult, ahol valaki mindig szívesen segít, ha keresni kell valamit, de ide forduljatok raktári kérésekkel is, és tőlünk vehetitek át a raktárból kért folyóiratokat, illetve szakdolgozatokat. Sőt: minden egyetemi jegyzetből itt lehet találni a helyben használható példányt, ha már elfogyott a polcról a többi.  És itt látható négy katalógusgép (további négy a folyosó elején az asztalon), amelyek a könyvtár elektronikus katalógusában történő keresést tesznek lehetővé.

A szárny mindkét végén átjárási lehetőség van a másik oldalra, de a nyugati szárny számozása “belülről”, a tájékoztatópultok oldaláról kezdődik. 615-össel elkezdve, az ápolástudományi munkák után következnek a műszaki témák, gépszerkezettan, elektronika, menedzsment, marketing, informatika, programozás, művészeti témák a 700-astól kezdve, majd a 800-as jelzetcsoportban a nyelvkönyvek, s legvégül, a 900-as a történeti és földrajzi tematikájú könyveket tartalmazza, s a folyosót az idegen nyelvű folyóiratok olvasója zárja. A nyugati oldali tájékoztatópultban tudjátok elkérni a cserélhető lapos kiadványainkat.

A második emeleti médiatárról már megemlékeztem, úgyhogy már csak annyit említenék meg, hogy az alagsorban több kis tanulószoba várja a látogatókat, aki pedig netán kisgyerekkel érkezik, annak pedig kényelmes, kellemes környezetet nyújtó gyermekkuckónk áll rendelkezésére.

Ha kihagytam valamit, elnézést érte! A holnapi bejegyzésben, amikor fontos adminisztratív dolgok bemutatásáról lesz szó (katalógushasználat, raktári kérés menete, színcsíkok jelentése), pótolom, ha addig eszembe jut! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: