Repetitio est mater studiorum

Boldog keddet mindenkinek! 🙂

Ahogyan tegnap megígértem, szétnéztem egy kicsikét a második emeleti médiahasználati helyiségekben, úgyhogy a mai postnak döntően ez lesz a tárgya – de ha már technikai kérdéseknél tartunk, akkor felelevenítünk néhány régi, informatikai témát, elsősorban a friss könyvtárhasználók kedvéért.

Szóval mindegyik boxban található egyrészt egy számítógép, Windows 7 operációs rendszerrel, internet-kapcsolattal és optikai meghajtóval, amivel lehetőség nyílik a különféle adathordozó lemezek tartalmának megtekintésére (hozzá 1920*1080-as felbontású szélesképernyős Samsung monitor távirányítóval). Az első két box ezen kívül egy LG RC388 márkájú video- és DVD-lejátszó kombót is tartalmaz (plusz a hozzá való távirányítót), amelyhez DVD-filmek (pl. az Onedin-család) és videokazetták széles választékát kínáljuk. És persze minden boxhoz tartozik három darab, Philips SHP2500 márkajelzésű fejhallgató, amelyek hangerejét a tartóoszlopon elhelyezett potikkal, de a vezetéken elhelyezett hangerőszabályzóval is lehet állítani.

Amit pedig elsősorban új könyvtárhasználóinknak mondok: az Egyetemi Könyvtár 250, szerver-terminál–rendszerben üzemelő számítógéppel vár Benneteket is! Használatuk ingyenes, mindössze a könyvtári beiratkozáshoz kötött. Alapállapotban a Mozilla Firefox nevű böngészőprogram használható (Linux-felületen), azonban bejelentkezés után Windows-környezetet láthatunk, ahonnan pdf-olvasó, és a különféle Office-alkalmazások (Word, Excel, …) is elérhetők, és lehetőség van pendrive-ok használatára is. A bejelentkezéshez az RDSFarm-ikonra kell kattintani, és a megjelenő mezőket az alábbi szerint kitölteni:

felhasználónév: Neptun-kód
jelszó: OM-azonosító [ezt a Neptunban, a Személyes adatok fülön találhatja meg mindenki, tizenegy jegyű], aztán egy Sz betű, végül a születési dátum. Tehát valahogy így:

12345678901Sz19990101

Az elsőéveseknél még előfordulhat, hogy adataik még nem szerepelnek az adatbázisban, úgyhogy tőlük egy kis türelmet kérünk, folyamatosan végezzük a feltöltést 🙂

Az Egyetemi Könyvtár – sőt, az egész Egyetem – területén mindezen felül wifi-használat is lehetséges. Windows XP-t futtató gépek esetében érdemes áttanulmányozni ezt az oldalt és megtenni az ott leírt beállításokat, tapasztalataim szerint az ennél újabb operációs rendszerek ezt már nem igénylik. A bejelentkezési adatok ez esetben:

felhasználónév: Neptun-kód@net.sze.hu
jelszó: születési dátum+OM-kód (tehát pont fordított sorrendben, mint fentebb leírtuk!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: