Eduard Khil (1934-2012)

Eduard Khil orosz énekes 1934 szeptemberében született Szmolenszkben. Nehéz gyermekkora volt: szülei válása után édesanyja nevelte, majd a Nagy Honvédő Háború idején bombatalálat érte az óvodáját. Elszakadt édesanyjától és gyermekotthonban, nagy nélkülözésben nevelkedett, de énektudását már ekkor is hasznosította: a közeli kórházban fekvő sebesült katonáknak adott rövid műsorokat. 1943-ban, mikor Szmolenszk felszabadult a német megszállás alól, szerencsésen viszontlátta édesanyját. 1955-től a leningrádi konzervatóriumban (ma Szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatórium) folytatta tanulmányait öt éven keresztül, s már közben is olyan szerepeket énekelt, mint a Figaro házasságának címszereplője. Miután végzett, érdeklődése a könnyűzene felé fordult, s ez a döntése díjak és koncertek egész sorozatát és hozta a fiatal, tehetséges énekesnek – aktív éveiben a világ nyolcvan országában koncertezett, majd a hetvenes évek végén két éven keresztül tanítást is vállalt a leningrádi Színművészeti Akadémián. Sikeressége miatt Leningrád jelképeként is emlegették.

Khil az 1990-es években visszavonult, azonban egy 1976-ban készült videófelvétel nyomán 2010-ben ismét világhírű lett az internet, és elsősorban a YouTube segítségével. A hetvenes évek közepén ugyanis elénekelt egy Arkagyij Osztrovszkij szovjet zeneszerző által írt nótát egy cowboyról, aki büszke, mert végre visszatért hazájába. Ellentmondásos történetek keringenek arról, hogy ez a felvétel miért készült szöveg nélkül. Egyesek a híres-hírhedt szovjet cenzúrát sejtik mögötte, vannak, akik a zeneszerző és dalszövegírója vitáját, és még lehetne sorolni az indokokat. Lényeg a lényeg, Eduard Khil optimista és bátorító mosollyal énekli – helyesebben lalalázza – a fülbemászó nótát, ebből pedig világhír lett:

 

Emlékezzünk mi is ezzel a nótával a híres énekesre.

Ui.: azt azért pedig még érdemes megemlíteni, hogy egyes források szerint Koós János előadásában is meg lehet hallgatni ezt a kiváló darabot! 🙂

Reklámok

2 responses to “Eduard Khil (1934-2012)

  1. Fehér Attila 2013. augusztus 27. kedd 18:46

    Eduard Khil meghalt 70 évesen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: