A mai napon…

… kicsit a könyvtár világán kívülre is kitekintünk, de nem nagyon 🙂

… 456 éve, hogy megszületett Sethus Calvisius zeneszerző, zeneigazgató, kántor és zeneelméleti szakember. Meg csillagász. Emlékezzünk rá egy kórusművének meghallgatásával, mégpedig itt!

… 335 éve hunyt el Benedictus Spinoza holland filozófus, az “Etika“, a “Traktátus az értelem megjavításáról”, “A descartes-i filozófia alapelvei” és más művek szerzője. Filozófiája arra a gondolatra épül, hogy bizonyos legfőbb elvekből minden egyéb levezethető, s a legfőbb elvnek magát Istent tekinti. Használja a szubsztancia fogalmát is, amelytől ugyan nem kell megijedni: nála mindössze annyit tesz, mint “aminek fogalma nem szorul egy másik dolog fogalmára, hogy abból legyen megalkotva”.

A szubsztanciát az attribútumok mint tulajdonságok alkotják, amelyeket az értelem mint lényegeseket ragad meg. Spinoza a szubsztancia állapotait modusoknak nevezi. A végest akként definiálja Spinoza, ami hasonló természetű másik által korlátozott.

forrás

Néhány filozófiatörténeti kurzustól eltekintve nincs nagy filozófiai előképzettségem, úgyhogy talán ennyi elég is. Akit azonban bővebben érdekel a téma, Spinoza művei és a róla szóló szakirodalom egyaránt megtalálható az Egyetemi Könyvtár állományában (is). Úgymint:

 

S ma egy másik szerző, Márai Sándor halálának 23. évfordulójára is emlékezünk. Az elveihez (a polgári elvekhez) szilárdan ragaszkodó Márai hosszú éveken át hallgatni volt kénytelen – helyesebben tudatosan elhallgattatták -, s csak a rendszerváltás utáni idők rehabilitálták, s került a magyar irodalomtörténetben az őt megillető helyre. Szépírói tevékenysége mellett újságíró is volt, számos publicisztikai műfajban alkotott maradandót, s több kötetet megtöltenek tárcái, esszéi és cikkei (Műsoron kívül, Bolhapiac, Kabala, Jó ember és rossz ember, Vasárnapi krónika, Medvetánc, Japán kert és még sok más). Nálunk is rengeteg műve elérhető, elég odasétálni a szépirodalmi polchoz (keleti oldal lépcső felőli vége) és meglesni az M 28-as jelzetet. (Meg nem elfeledkezni arról, amiről a napokban ejtettünk szót: a raktári állomány! 😀 )

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: