Folyóiratcikket – de honnan?

Mostanában igen sokan keresnek, kerestek meg bennünket a “folyóiratcikkek bizonyos témáról” című kérdés legkülönfélébb variációival. Akár csak öt, akár harminc találatra van szükség, ha magyar szakcikkekről van szó, az első lépésnek én a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisát ajánlom, közismert nevén a MATARKÁ-t.

Ez az adatbázis egyébként – persze némi ismerkedés után – könnyen kezelhető, és a kezdőképernyő sem lesz majd olyan veszélyes, mint amilyennek első látásra tűnik! Mutatom: egy-kettő-három, Veraverto!

A kék hátterű sávba akkor érdemes írni, ha – miként az gyakran előfordul – tényleg csak azt tudjuk, hogy milyen témában keresünk, legyen az akár olyan egyszerűen kereshető téma, mint mondjuk a marketingkommunikáció, de előfordulhat, hogy több keresőkifejezést is meg kell adni. De térjünk vissza a marketingkommunikációra: ezt érdemes vagy “marketingkomm*”, esetleg “marketing* komm*” formában megadni. Az első változaton talán csak annyi szorul magyarázatra, hogy a csillag ugyebár csonkolást jelent, tehát bármi (és bármilyen hosszan) állhat a helyén, a másodikhoz meg annyit tennék hozzá, hogy igen, operátorok nélkül (ÉS, VAGY, NEM) is meg lehet adni a keresőszavainkat – azért ne essünk túlzásba, túl sokat se érdemes egyszerre!

Mindenki figyelmébe ajánlanám még az évszám szerinti szűkítés lehetőségét:  ha nagyon aktuális a témánk, és nem történeti jellegű kutatást végzünk, felesleges a három évtizeddel ezelőtti cikkeket is megvizsgálnunk: ekkor bátran szűkítsük mondjuk az utolsó 5-10 évre a keresést!

FONTOS! A MATARKA használata után van egy második lépés is! Oké, megvannak a találataink a megjelenési adatokkal együtt, de hogy ezeket valóban a kezünkben tarthassuk, érdemes (sőt, kifejezetten ajánlott) összevetni valamely könyvtár (kézenfekvő az Egyetemi Könyvtár) katalógusával, mi van meg abból, amit feljegyeztünk magunknak. Folyóiratcím alapján mindenkinek tudunk segíteni!  🙂

És még egy apróság: a folyóiratszámokat – az idei évben megjelentek közül – senki ne keresse a polcon, mindegyik a raktárban van!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: