Kitekintünk

Könyvtárszakon az ember lánya/fia agyába tunkolják, hogy háromféle közgyűjtemény létezik: könyvtár, levéltár, múzeum. Ha az “irodalom” szót halljuk, hiába vannak remek irodalmi múzeumaink (PIM és társai), az emberek fejében általában a könyvtár jelenik meg. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie még Győrben sem: van ugyanis a Széchenyi téren egy Xantus János Múzeum, annak pedig van egy Madách Imre gyűjteménye. Madách Imre pedig abszolút az irodalomhoz kapcsolódik, mintha volna neki valami Ember tragédiája, vagy ilyesmije…

A kiállításon – mely ugyan nyilvános, de csak csoportos tárlatvezetéssel és előzetes bejelentkezéssel megtekinthető – Madách Imre életéről, életművéről, Az ember tragédiájáról, különleges kiadásairól, fordításairól és színházi előadásairól, valamint egyéb képzőművészeti ábrázolásairól kaphatunk információt, utána pedig érdemes szétnézni valamely könyvtárban, kicsit ízlelgetni Madách alkotásait. Nem utolsósorban a múzeumnak is van egy ~12.000 kötetes könyvtára, amelynek katalógusa itt érhető el. Madách-ra keresve ez a katalógus 93 találatot ad, köztük tényleg igen érdekes nyelvű és igen régi Tragédia-kiadásokkal; de mondjuk egy Lant-virágok című verseskötet 1840-ből maradt meg, van Tragedy of Man 1908-ból, francia fordítás 1936-ból, magyarul 1923-ból, de 1861-ből is, német fordítás pedig 1865-ből.

Ha pedig az Egyetemi Könyvtárnál nézünk szét azzal a módszerrel, amit pár napja tanultunk (sőt itt még a szerzőhöz is bemásolhatjuk Madách-ot, persze csillagozva), akkor 26 találat jön elő, válogatott művek, Karinthy-paródia, sőt irodalomelméleti munkák is.

Született: 1823. január 21-én! Holnap évfordulója lesz! (magyaralmas.hu)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: