Járműből könyvtárat

Nem mintha ritkaság lenne, de azért érdekességképpen hadd szóljak erről is. Vannak ugye ezek a szokásos mozgókönyvtárak, könyvtárbuszok, amelyek az ún. kistérségi könyvtári ellátást hivatottak teljesíteni. Nem akarok belemenni annak a könyvtárszakmai taglalásába, hogy ezt hogy teszik, elég az hozzá, hogy többféle konstrukcióban is üzemelnek az országban ilyenek. Vannak azonban jóval érdekesebb próbálkozások is, más járművekkel.

Például villamossal. A negyvenes évek második felében egyáltalán nem volt ritka dolog villamoskocsiban mozgókönyvtárat üzemeltetni, ilyenekből három is volt, szám szerint a 9550, 9552 és 9556-os, melyek rendre az 1,2,3. sz. Mozgókönyvtár jelzéssel közlekedtek, az első kocsi 1945-ös elindításától az utolsó 1969-es leállításáig; közülük kettő még egy átszámozást is megért.

villamosok.hu/nza

 

2000-ben a könyvtári hónap kezdetén (na jó, szeptember 30-án) a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a BKV az ezredfordulóra is tekintettel ismét könyvtári villamost közlekedtetett a budapesti Boráros és Jászai Mari tér között. Ez két UV-típusú kocsiból állt, a járművek belsejében használt könyvtári könyveket lehetett vásárolni egész olcsón. “[…] a viteldíj is meglehetősen nosztalgikus: 3 Ft volt! ” A két végállomáson, ha mindez még nem lett volna elegendő, rendezvényekkel várták az utasokat.

Most pedig a bulgáriai Plovdivban alkottak nagyot: 300 euróból átalakítottak egy trolibuszt (már ha tényleg az volt), ráadásul olyan helyen állították ki, ahol a város első trolivonala megnyílt. A létező négy vonallal ma sem viszik túlzásba ezt a műfajt, de ez egy szép gesztus a könyv- és a közlekedésbarátok felé is. Hát még ha valaki mind a kettőt kedveli! 🙂 A jármű mostani neve egy híres könyváruház emlékét őrzi. Képek itt!

dekooder.blog.hu

(OFF, csak közlekedésrajongóknak! A kocsiszekrény Volvo, de furcsa, mert mintha ilyen típus itt nem is járt volna! Őszintén szólva legközelebbről ez a trolitípus az új-zélandi Wellingdonból ismerős nekem. Vö. http://transphoto.ru)

[Infók: KATALIST, villamosok.hu]

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: