Nem esett a fejünkre

Szép napot mindenkinek! Ugye senki nem hitte komolyan, hogy a fejünk felett kerengő, majd megsemmisülésre kijelölt műhold becsapódását jelezték előre nekünk a maják a 2012-ben véget érő naptárukkal! Egyrészt a dátum sem stimmel, hiszen a világvége december 21-én következik be, másrészt pedig az esti film (Kapj el, ha tudsz) közben a Katasztrófavédelem közleményét olvasva megtudtuk, hogy még csak Magyarország tájékát sem érintik a légkörbe belépő műholddarabok. Úgyhogy ezt is megúsztuk; a műhold viszont adott egy ötletet arra nézve, hogyan prezentáljak a kedves (blog)Olvasóknak egy hatékony(abb) keresési technológiát, amellyel több találatot nyerhetünk a katalógusban történő keresésekre! Persze nem olyan gyors, mint rögtön begépelni a szerzőt vagy a címet, de megéri a picit több kattintás!

bevezetem.hu

A dolog ott indul, hogy a katalógus főlapján a Keresés linkre kattintva előbányásszuk a részletes keresési űrlapot. Most vesszük a keresőszavunkat – ami legyen a “műhold” -, becsillagozzuk előtte és mögötte is, hogy a ragozott és egyéb formákat is megkapjuk, tehát *műhold*.  És ezt beírjuk a Cím mezőbe. Ha így elvégezzük a keresést, az olyan, mintha beírtuk volna a gyorskeresőbe, s kapunk 55 találatot. Ez mind szép és jó, és remekül el lehet indulni ezekkel az eredményekkel, de most jön a truváj!

Másoljuk ezt a *műhold*-ot a Tárgyszó mezőbe is, majd a Cím sorának végén a kisebb legördülő menüt ÉS-ről állítsuk át VAGY-ra. Ez a következőt fogja eredményezni: egyrészt minden megjelenik, ami előbb – tehát az az 55 találat, ahol a dokumentum címében előfordult a műhold kifejezés valamilyen formában -, de mi van akkor, ha ugyan a műholdakról vagy azok valamilyen vonatkozásáról szól a könyv, de a címben nem szerepel? Na a tárgyszóra való keresés ezt is tudja; ha ilyen módon keresünk, akkor még több dokumentumra bukkanhatunk!

Így néz ki, ha mindent jól csináltunk

Lássuk csak, így elvégezve a keresést már 112 eredményünk van! Apró kontrollcé-kontrollvé, és máris majdhogynem kétszer annyi irodalmat nyerünk a műhold témájában! Eredményes bolyongást kívánok! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: