Bökj egy könyvre – 10.

Első 2012-es könyvajánlónk tárgya igazi tudományközi mű, van benne politika, történelem, jogtudomány, egy csipetnyi művészettörténet, vallástudomány, sőt pszichológia és filozófia is. Tudományköziségét pedig az teszi még különlegesebbé, hogy a könyv témája – amennyire kihámoznom sikerült – mégiscsak önálló tudományként jelentkezik, ugyanis a könyv címe az, hogy

A magyar Szent Korona és a Szentkorona-tan az ezredfordulón
(szerk. Tóth Zoltán József; 342 M 14, egy négyhetes példány nálunk, és egy helyben használható a Jogi Kar könyvtárában).

bookline.hu

Kevéssé tisztelettudóan erre a műre azt is mondhatnám, hogy n** s****** g********. A szerzők (tanulmánykötetről van szó) a PPKE Jog-és Államtudományi Karának előadói, mindannyian “az örök isteni princípiumok megismerésére törekvő tiszta lelkű és szellemű gondolkodót” várnak a könyv olvasójául, s aki végigrágja magát a köteten, az vegye úgy, hogy egy 12 előadásból álló félévet teljesített. Saját haladásunkat egyébként nyomon is követhetjük, az összeállítás ugyanis tartalmazza a kurzus eredeti tematikáját, az előadók nevével és a kapcsolódó irodalommal együtt.

A fő vonulatot egyébként – és magától értetődően – a jogtörténet alkotja, de a szerzők a korszak, az akkori világ jobb megértése érdekében társadalomtörténeti-szimbolikai előadásokat is tartottak a hallgatóknak, s ezért melegen ajánlom Robert Langdon-rajongóknak is, akiket Dan Brown híres figurája a szimbólumok világa felé noszogat. És még egy jó hír a bizonytalankodóknak: mivel a könyv (picit szerkesztett, bővített) előadások anyagából állt össze, hiányzik a szakkönyvek távolságtartása, a szerzők ki-kiszólnak a hallgatósághoz, és rajtuk keresztül az olvasótáborhoz. Az alkalmak valóban a megértést szolgálták, s nekünk megvan a lehetőségünk, hogy zavaró csoporttársak, jegyzetzörgés, a szék kellemetlen nyomása nélkül közelíthessünk ehhez az igazán érdekes témához! Érdemes próbát tenni vele!


 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: