Hazabeszélünk

Jó rég volt már olyan igazi, “itthoni” bejegyzés, úgyhogy most következzen egy kis szétnézés a saját portánkon. Ebben a bejegyzésben, a megszokottól eltérően, több apró hírt gyűjtünk egybe, amelyek már többször előfordultak a személyes érdeklődések alkalmával.

Külső olvasók általi WiFi-használat: egyelőre nem tudjuk garantálni. A nálunk is működő Eduroam hálózat ugyanis az általunk is kért adatokkal vehető igénybe, az informatikusok már dolgoznak a megoldáson, ami megnyugtatóan rendezi a helyzetet és egyértelmű azonosítást tesz lehetővé. Így hát kívülről érkező olvasóinktól kis türelmet (és a vezetékes hálózati gépek használatát) kérjük! 🙂

NAVA: mint azt bizonyára mindenki tudja, vagy legalábbis emlékszik rá, a könyvtár NAVA-pontként is funkcionál – elméletileg. Az új épületben most alakítják ki a második emeletet, ahol médiahasználati helyiségeket építenek, s ahol cd-t, dvd-t, videót és multimédiás anyagokat, lemezen kiadott adatbázisokat helyezünk majd el. Várhatóan itt lesznek olyan gépek, melyek NAVA-pontok lesznek, azaz teljes egészében megtekinthető lesz rajtuk a Nemzeti Audiovizuális Archívum kínálata. Addig is lehet ismerkedni az adatbázissal, de a második emelet megnyitásakor még úgyis lesz erről szó.

PatLIB: erről a szolgáltatásról – szégyen-nem szégyen – most hallottam először, mégpedig abból az örömteli apropóból, hogy a központi iroda mostantól az Egyetemi Könyvtár területén működik majd, két kolléganőnk közreműködésével! A PatLIB (abszolút szabad fordításban – sőt igazából ténylegesen ezt is jelenti (BA) – iparjogvédelmi-szabadalmi könyvtár, patent library) több céllal üzemel, ezek között szerepel a szellemitulajdon-védelemről való tájékoztatás, segítségnyújtás a szabadalmaztatás folyamatában, (az egyes oltalmi formák megszerzésének folyamatában is – kieg. BA.), és persze adatbázis-használati lehetőség az iparjogvédelem területén (azaz a munkatársak kérésre szakszerű keresést végeznek – BA). További információkat Bocskai Adrienn és Oross Adrienn adnak e-mailen és telefonon (elérhetőségeket lásd itt!)

Ruhatár: igen, újra üzemel, tíztől este hatig. A szekrények természetesen továbbra is használhatók, de ha valaki jobban bízik az őrzött, klasszikus ruhatárban, most már ezt is igénybeveheti.

Chat-tájékoztatás: kolléganőmmel egyeztetve időkeretbe szorítottuk az eddig igen gyéren kihasznált chat-alapú tájékoztatási szolgáltatásunkat. Remélem, hogy a rendszeres “menetrend” nagyobb kedvet ébreszt e nagyon kényelmes informálódási forma használatára – bármely, a könyvtár állományát és használatát érintő kérdésre válaszolunk a hét két napján két-két órán át. Mivel a beosztásom pont most változott, ezért ma még nem tudom megadni a konkrét időpontokat, de holnap visszatérek vele!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: