Kis Arkánum, Nagy Arkánum

Szép, napos reggelt mindenkinek! A címet olvasva nem kell megijedni, hogy most itt aztán misztikus Tarot-kártyázásba megyünk bele, egészen más, örömteli hírt szeretnék megosztani a kedves (blog)Olvasókkal: az Egyetemi Könyvtárban egy új, és szerintem nagyon hasznos – és ami a legfontosabb, teljes egészében magyar nyelvű – adatbázis érhető el, ezt hívják Arcanumnak. A reggel pedig bizonyára szörnyűnek ható szójátéknak pedig az ad értelmet, hogy a fejlesztők ígérete szerint a kezdeti kínálat, ami perpillanat harminchárom magyar nyelvű szakfolyóirat teljes anyagát tartalmazza kétrétegű pdf-formátumban, bővülni fog! (A kétrétegű pdf magyarázata: az első réteg miatt úgy látszik, hogy az eredeti újságoldalt nézzük; a második, “alatta” található réteg miatt pedig a szöveg kereshető is). Olyan lapokról beszélek, mint mondjuk a Magyar Könyvszemle, a Budapesti Szemle, a Társadalmi Szemle, a Belügyi Közlöny, a Pénzügyi Közlöny, a Közgazdasági Szemle, a Hadtörténeti Közlemények, a Magyar Történelmi Tár, a Századok, a Huszadik Század, a Nyelvtudományi Közlemények, és az el nem hanyagolható többi. E lapok jelentős része már a XIX. század második felének évtizedeiben is létezett, az adatbázis pedig hűségesen elénk tárja mindahány megjelent lapszámot.

Próbáljuk ki az adatbázist: két keresőmező áll rendelkezésre, melyekben kulcsszavak, cím és szerző szerint végezhetünk kereséseket, ha szükséges, odafigyelve az alábbiakra:

Karakterhelyettesítők:
*: tetszőleges számú karakter helyett,
!: pontosan egy karakter helyett,
?: nulla vagy egy helyett

Operátorok:   and (ÉS), or (VAGY), not (NEM)

Szomszédossági keresés:
3w: maximum 3 szó távolság adott sorrendben
3n: maximum 3 szó távolság tetszőleges sorrendben

Ez utóbbira az adatbázis a következő példát hozza: “Kossuth* 4w szabadságharc” Ez a keresési forma azt a lehetőséget veszi alapul, hogy a két szó nem feltétlenül áll egymás mellett, hanem köztük előfordulhat más tartalom is. A 4w a példában annyit tesz, hogy Kossuth és a szabadságharc közé megengedjük maximum négy szó beékelődését, de azt nem, hogy előbb legyen a szabadságharc és utána Kossuth. Ha ezek a találatok is érdekelnének bennünket, a w-t n-re kéne kicserélni. Ekkor eredményül kapjuk a 4w eredményeit PLUSZ a szabadságharc – [4 szó] – Kossuth találatait is.

Letisztult, átlátható felület, könnyű kereshetőség

A keresőmezők alatt két fül van. Az egyiken az elérhető folyóiratok listája van; ne tessék megijedni, nem muszáj az összeset bepipálgatni, alapértelmezésben mindben egyszerre történik a keresés. Csak akkor jelölgessünk, ha biztosan tudjuk, hogy csak a kiválasztott lapokból várunk eredményeket. A pluszjelre kattintva direkt módon választhatunk ki egy évfolyamot (a tárolás módjától függően esetleg többet egyszerre), és rákattintva már kezdhetjük is a böngészést. A másik fül, a Találatok eloszlása megmutatja, hogy az egyes lapokban hányszor fordult elő a keresett kifejezésünk.

Találataink a jobb oldali ablakrészben jelennek meg, az oldalankénti találatok számát – szerény véleményem szerint – érdemes nagyobbra venni, inkább görgessünk többet, mint hogy állandóan lapozgatni kelljen.

Sok találatot kívánok! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: