Ha nincs eszed…

… legyen noteszed, szokták mondani. Valahol a neten olvastam még hetekkel ezelőtt, hogy az internet megjelenésével a gondolkodásunk gyökeresen átalakult. Régen az ember elment mondjuk egy könyvtárba vagy könyvesboltba, esetleg újságot vásárolt, és amit érdekesnek talált, azt megjegyezte. Ma azonban, korunk facebookos, twitteres, linkedines, delicious-os, mittudoménmis világában már nem magát az információt kell/érdemes megjegyezni: hanem csak annak a helyét. Az on-line tartalmat nem kell kölcsönözni, nincsenek időbeli korlátok, nem kell rá előjegyzést tenni. A hozzáférés is megbízhatóbb, szinte biztosak lehetünk benne, hogy másnap, egy hét múlva, uram bocsá’ egy hónap múlva is jelen lesz (és ez akármi lehet: nem is tudom, talán Barabási-Albert László írta, hogy a net bármely tetszőleges oldala tőled 7 kattintásra van). De azt se mondom, hogy a virtuális információ nem tűnhet el egyik napról a másikra! (Elég egy nyisszantás az UTP-kábelen, amin keresztül a hálózathoz csatlakozunk). De valahogy mégis az emberek többsége ragaszkodik ahhoz, hogy lementés helyett könyvjelzőzzön, megosszon, kedvenceljen, stb. dolgokat. A virtuális térben. És éppen ez a dolog veleje, nem jegyezzük meg, csak azt, hogy hol találtuk! Mert tudjuk, hogy elég egy kattintás kedvenc gyűjtőoldalunkon, és máris visszakapjuk a tartalmunkat, ami annyira érdekelt bennünket.

Ennyi elméleti bevezető után elmesélek valamit, az én imádott kolléganőimről. Merthogy valamelyikük (márt írt is itt a blogon) távollétemben egy könyvet helyezett az asztalomra (Tris Hussey: Blogok – kezdőknek és profiknak, 681.3 H 97, egészen frissen került az állományba), amire ahogyan kell, rá is vetettem magam. Innen a mai bejegyzés ötlete: ha valamit fel akarsz jegyezni magadnak, használd az EVERNOTE alkalmazást. Jegyzeteket és fotókat, sőt hangüzeneteket készít, weblapokat és képernyőképeket ment, amit gyorsan kereshetővé is tesz, sőt: a kézírásos vagy scannelt szövegeinket is képes felismerni (azért ez már nem semmi!)

Aki megmondja, hogy jön ide az elefánt képe, elengedjük a késedelmi díját! 😉

És persze PC-n, okostelefonon, Android alatt, de Mac-eken is remekül eldöcög, de nem feltétlenül kell letöltögetni, mert on-line, egy böngészővel is elkezdhetjük a munkát egy gyors (ingyenes) regisztráció után. Rengeteg lehetőség van, úgyhogy öt perc alatt nem lehet kivégezni az ismerkedést, de egyszerű a felület, úgyhogy nem is reménytelen a dolog. Sok sikert, és várom a tapasztalatokat! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: