Egy kis komolyzene is :)

Munka után a győri bazilika Palestrina Kórusa felé veszem az irányt, ennek a közösségnek múlt péntek óta vagyok tagja, s már az első próbán 6-8 kottát nyomtak a kezembe (köztük egy teljes misét), s többségük egyáltalán nem könnyű darab, úgyhogy jó sok gyakorlás vár rám, mire magabiztosan fogom tudni énekelni őket.

Ez a kórus idén volt nyolcvan éves (1931-ben alakult tehát), a kezdetekkor még Halmos László zeneszerző-karnagy vezetésével, napjainkban pedig Katona Tibor látja el a karnagyi feladatokat, de a cél ugyanaz, mint korábban: énekelni az egyházi szertartásokon. Általában Győrhöz kötődő szerzők műveit választják, pl. Richter Antal, Istvánffy Benedek, de külföldiek is, mint pl. Johann Georg Albrechtsberger. Három CD is megjelent már tőlük, “A győri székesegyház zenei kincsei” címmel, amelyen a felsorolt, és más zeneszerzők művei csendülnek fel.

Térjünk egy picit vissza Albrechtsbergerre. YouTube-on böngésztem utána, és első hallásra megtetszettek az alkotásai. Persze nem véletlenül:a bécsi klasszicista korban élt (1736-1809), tehát olyan zeneszerzőknek volt kortársa, mint Haydn, Mozart és Beethoven – utóbbit tanította is egy ideig. Győrhöz pedig úgy kapcsolódik, hogy 1755-ben hosszú udvari szolgálat után, melyet II. József meghívására vállalt el, a győri püspökség alkalmazta orgonista-zeneszerzőként, mindössze két évig. Műveit ma is megtalálhatjuk a győri Egyházmegyei Könyvtárban. 261 opusa szinte az összes klasszikus zenei stílust felölelik: prelúdiumot és fúgát, zongoraszonátát, vonósnégyest, szimfóniát, versenyművet, misét, stb. írt (jó, operát pont nem).

Egyik kedvencem. Van második része is, együtt körülbelül negyed órát tesznek ki; kellemes hallgatást kívánok! 🙂

Ja és vigyázzunk a csúszós utakon:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: