RePEc

Ezt a bejegyzést igazából tegnap akartam írni, csak aztán délutánra hirtelen más elfoglaltságom akadt: a könyvtári feladatok elvégzéséhez több új laptopot kaptunk, Win7 operációs rendszerrel. Ezeken a gépeken kellett wifi-t konfigurálni, meg persze a HunTéka könyvtári rendszert feltenni rájuk. Három már üzemkészen áll, még kettővel meg kell küzdjek. De ez szerintem csak holnap lesz, ma ugyanis a nyugati tájékoztatópultban (a műszaki oldalon) vagyok egészen este hét óráig, s addig legalább kényelmesen megírom ezt a postot.

Az ötlet egyébként a Losoncz Miklós publikációihoz kapcsolódó idézők felvitele közben született: egy remek teljes szövegű, közgazdasági adatbázist találtam, amit ezúttal ajánlok a kedves érdeklődő (blog)olvasók figyelmébe: a neve Research Papers in Economics (alias RePEc) . Hetvenöt ország együttműködésével készül a gyűjtemény, feladata feltérképezni a világon zajló közgazdaságtudományi kutatásokat, ezért százezres nagyságrendben tartalmaz kutatási jelentéseket (425e) és folyóiratcikkeket (670e). A legfrissebb eredményeket akár mindkettő is tartalmazhatja, de én most a kutatási jelentéseken mutatom be, hogyan kell használni az adatbázist.

A képernyő közepén ezt láthatjuk: kattintsunk a bekeretezett, Working papers hivatkozásra! Itt látunk majd betűk és országok szerinti keresési lehetőségeket; először nézzük meg mondjuk a h betűt. Egy kattintás, és voilá!

Az első oszlopban a kiadó intézmények nevei, a másodikban a kiadványok címei, a harmadikban pedig számok láthatók. A két érték a címenként összegyűjtött példányszámot tartalmazza, zárójelben pedig az on-line elérhető dokumentumok állnak.

Ha nagyon odafigyelünk, megtalálhatjuk a Magyar Tudományos Akadémiát is, valamivel följebb pedig ott a Magyar Nemzeti Bank is. De nézzük mondjuk az MTA-nak az IEHAS Discussion Papers című kiadványát.

Egy kattintás múlva a találati oldalt látjuk a képernyőn: válasszuk ki a minket érdeklő címet, mondjuk

Matching with Couples: a Multidisciplinary Survey,

és kattintsunk megint. Ekkor a dokumentum adatlapját látjuk, szerzői információval, tömörítvénnyel és letöltési információkkal. Itt a “download the selected file” gombra kattintva kapjuk meg a teljes szöveget, döntően pdf-formátumban.

 

Sok kellemes percet kívánok hozzá, kommentben/emailben szívesen válaszolok mindenkinek a kérdésére! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: