Delia Steinberg Guzmán

Kedden délutános voltam, és amikor végre elérkezett a 7 óra, elindultunk hazafelé a kollégákkal, de megakadt a szemünk az egyiptomi kiállításhoz kapcsolódóan kihelyezett Erénykeréken. Egy nagy, fémből készült mutatót kell megpörgetni a színes körcikkek fölött, majd a pörgetett erényhez (akaraterő, szerénység stb.) kapcsolódóan idézeteket lehet leszedni a kerék alatt elhelyezett kampókról. No, én egy Delia Steinberg Guzmán nevű filozófus idézetét nyertem meg, s kétségbeesve fordultam a többiekhez, hogy ilyen műveletlen vagyok, mert még soha nem hallottam erről az emberről.

S most, amikor a blogot írom, kapásból két dolog jutott eszembe: a Guzmánról a Guzmics (Bret Easton Ellis Amerikai Psycho-jából, E 40), és Jesse Delia, aki a kommunikáció konstruktivista elméletét alkotta meg (lásd pl. Em Griffin: Bevezetés a kommunikációelméletbe, 301 G 65))

Mondanom se kell, hogy nevezett filozófusunknak egyikhez sincs semmi köze. A hölgy – mert hölgy, mint kiderült – 1991-től az Új Akropolisz Nemzetközi Filozófiai Szervezet jelenlegi elnöke. 1943-ban született Buenos Aires-ben, de harmincegy évesen elhagyta hazáját és Spanyolországba költözött. Zeneszerzést és zongoratanárságot tanult (orosz és argentin mesterektől), majd filozófiai képesítést is szerzett. Zeneiskolát alapított és nemzetközi zongoraversenyt hívott életre, amelyet évente megrendeznek Madridban.

Zenei tevékenysége mellett pedig könyveket is ír:

Gondolkodjunk és érezzünk… de hogyan?
Mája játékai
Az önismeret iránytűje

ezen kívül több Új Akropoliszos kiadvány szerzője, s több internetes oldalon is olvashatók a tőle vett idézetek. Egy alig 30 oldalas interjúkötetet is megjelent, amely a hangzatos Egyre nagyobb szükség van a filozófiára. A filozófia, az ember és a természet címet viseli.

 

 

Reklámok

One response to “Delia Steinberg Guzmán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: