November Hetedike tér :)

Kellemes ünnepet kívánok! – mondták utoljára 1988-ban ezen a napon. November hetedike ugyanis az 1950. évtől kezdve ünnepnap, a szovjet forradalom emléknapja volt, noha Szeretett Bölcs Vezérünk, Kádár János már ’56-os bevonulásakor munkanappá akarta nyilváníttatni. Jó ideig nem sikerült neki, ami azt illeti. De tény, ami tény, huszonhárom éve már november hetedikén is dolgozunk; az Egyetemi Könyvtár is nyitott kapukkal vár mindenkit.

De lássuk csak, még miről nevezetes november hetedike?

1769 – Orvosi fakultás jön létre a nagyszombati egyetemen, ez a szervezett orvosképzés kezdete Magyarországon.

1860 – A Kisfaludy Társaság Szépirodalmi Figyelő néven új esztétikai, kritikai és szépirodalmi folyóiratot indít, Arany János szerkesztésében.

1865 – Londonban megalapítják a London Gazette című újságot. (azért mégiscsak folyóiratok, és mégiscsak könyvtári blogon vagyunk :D)

1950 – Sztálin híd néven felavatják a budapesti Árpád hidat Budapesten, az Oktogont November 7. tér-nek, az Erzsébet és Teréz körutat Lenin körút-nak nevezik át. (Amihez még hozzáteszem, hogy a hídon elsőként áthaladó villamosjárat szintén évforduló miatt kapta a 33-as számot!)

1956 – Megérkezik szovjet tankokon Budapestre Kádár János, leteszi a hivatali esküt Kádár János miniszterelnök kormánya, ezzel a harmadik Nagy Imre-kormány jogilag megszűnik, Münnich Ferenc rendeletileg tiltja meg a államvédelmi szervek újraszervezését

Továbbá november hetedikén született Erkel Ferenc zeneszerző, Marie Curie fizikus,

Konrad Lorenz etológus, Albert Camus író, Pál Lénárd matematikus, Dévényi Tibor, alias Tibi bácsi és Xantus János filmrendező. Elhunyt ezen a napon Alfred Russell Wallace természettudós (az evolúció másik felismerője és terjesztője Darwin mellett), Tóth Árpád költő és Hamvas Béla filozófus. És még sokan mások, lásd a Wikipédiát!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: