Irodalomkutatás? Segítünk!

Ezzel a bejegyzéssel már régóta adós vagyok, s mielőtt a kolléganők leharapják enyhén kopaszodó fejemet, bepótolom a hiányt. Az Egyetemi Könyvtárnak van ugyanis egy új szolgáltatása, mely eddig nem szerepelt a blogon, pedig máris igen népszerűvé vált a használók körében. Annyit segítek, ha valaki találgatni szeretne, hogy nagyon sok köze van a weblapunk Más könyvtárak menüpontjában szereplő Libinfo-szolgáltatáshoz.

Csak mi úgy hívjuk, hogy iShare24. Nem, nem egy újabb Apple-termékről van szó, ha valaki netán erre gyanakodott volna a kis i-betűről, hanem egy nagyon hasznos lehetőség, amellyel az Egyetemi Könyvtár bármely használója élhet. Mégpedig úgy, hogy először is három jeles kolléganőnk közül kiválasztja azt, akinek szakterületébe esik a kérdés témája, majd a Kérdezzen feliratra kattint, végül kitölti az ott található rövid űrlapot.

Ezzel a kérdés eljut a kolléganőhöz, aki aztán a kiválasztott forrástípusokban irodalomkutatást végez az Egyetemi Könyvtár állományának használatával (tehát csak olyan találatok kerülnek a listába, melyek a mi könyvtárunkban találhatók). Miután ez megvan, a weblapra felkerül a téma válogatott bibliográfiája. Így a korábban megválaszolt kérdések mindenki számára elérhetők lesznek, természetesen személyes adatok nélkül, kizárólag a téma megjelölésével. Lásd az archívumot: az eredményeket pdf-formátumban lehet megtekinteni.

Így működik a Libinfo is, csak azt az Országos Széchényi Könyvtár működteti, s szakterületi elven osztja szét a válaszadó könyvtárakat, könyvtárosokat. Ha esetleg több információra van szükség a keresett témáról, ami esetleg nem érhető el a mi könyvtárunkból, érdemes kipróbálni ezt a szolgáltatást is!

(Apró megjegyzés: noha a honlapról az iShare24 on-line tájékoztatásként van feltüntetve, ne tessék összekeverni ezt a lehetőséget a Meebo-keretű chatszolgáltatásunkat, mely szintén on-line tájékozódási lehetőséget nyújt a könyvtár állományáról és a könyvtárhasználatról!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: