A Szilikon-völgy kalózai

Ugye-ugye. Isten nyugosztalja a számítástechnika hőskorszakának egyik jeles képviselőjét, Steve Jobs-ot. Szerintem ez a fenti kép a maga egyszerűségében is zseniális, ahogy az ismert Apple-logó a szemünk előtt válik emlékké… Noha én magam csak látásból ismerek Apple-termékeket (Macbookot meg iPhone-t), Steve Jobsról és hatalmas ívű életútjáról hosszan hallhatta a főiskolán Komenczi Bertalan előadásában, aki sajátos stílusával vezette be a csoportot az információs társadalom rejtelmeibe. Volt a könyvében egy első látásra borzasztónak tűnő cím: “az információtechnológia társadalomtörténete”, melyről a szerző maga is elismerte az előszóban, hogy sok nevet és sok adatot tartalmaz. Csak úgy sorjáztak a nevek: Douglas Engelbart, J.C.R. Licklider, és a számítástudomány “nagyöregjei”, Pascal, Leibniz, Babbage és társaik. Aztán a végén persze ott állt Steve Jobs és Bill Gates neve is.

Ezt a számítástechnikai hőskorszakot eleveníti fel A Szilikon-völgy kalózai című film. Hősei nem mások, mint Jobs, Wozniak, Ballmer és Gates, az Apple guruját pedig nem más alakítja, mint Noah Wyle – mindenki Carter dokija, másoknak pedig éppen könyvtárosként lehet ismert az izgalmas Titkok könyvtára-trilógiából. (A harmadik harmad pedig a Donnie Darko-ban láthatta :)). Ajánlóként álljon itt a port.hu-n olvasható szöveg:

A számítástechnika rövid idő alatt történelemmé vált, sikeres szakemberei pedig élő legendák… Az Apple és a Microsoft cégek alapítóinak életútjáról készült a film. Steve Job és Steve Wozniak a lényegesen drágább, de megbízhatóbb személyi számítógépek piacán maradtak fent, miközben többször fenyegette őket birodalmuk összeomlása. Bill Gates és Steve Ballmer pedig a Microsoft sikertörténetét példázzák. Hogyan hozták meg korszakalkotó döntéseiket és milyen hibákat vétettek? Mindkettő hatásait munkánk során nap mint nap tapasztalhatjuk…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: