Szakdolgozat

Mint azt bizonyára mindenki tudja, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtára számos szakdolgozatot (avagy diplomamunkát), számos TDK-dolgozatot, és néhány doktori értekezést is őriz. Ezek mindegyike a raktárban van, úgyhogy az igényléshez minden esetben raktári kérőlapot kell kitölteni, amelyet – mint ezt is bizonyára mindenki tudja – a tájékoztató könyvtárosok adnak (igen, én is, aki ezt a bejegyzést írom 😀 )

Szóval, előttünk a kérőlap. Az Év, hó és szám sor – mivel nem folyóiratról van szó -, üresen marad, a Raktári jelzet sor helyes kitöltéséhez azonban szeretnék elmondani néhány dolgot. A szakdolgozatokat ugyanis nem a hagyományos értelemben vett könyvtári rendben tároljuk, tehát nem úgy, ahogyan a könyveket látjá(to)k a szabadpolcon. Ezek a speciális dokumentumok könyvtárba érkezésükkor mechanikusan kapnak egy sorszámot, amelyet fehér filccel a gerincre írunk rá. (Erről majd csinálok fotót, mert érdemes megnézni. Mármint nem a műveletet, a végeredményt! 😀 ) Jelen pillanatban 11759 feldolgozott – és sok még fel nem dolgozott – szakdolgozat van a könyvtár állományában, s bár tudom, hogy azt szoktuk mondani, hogy öt évesnél újabbat nem is érdemes keresni, ez sem igaz minden esetben. Bizonyos tanszékek ugyanis a legfrissebb munkákat is átadják a könyvtárnak, így egyáltalán nem lehetetlen, hogy 2010-ben készült szakdolgozattal találkozunk.

De már megint elkanyarodtam. Tehát, a jelzetnél tartottam: a szakdolgozatokat ezen, gerincre írt szám alapján találjuk meg a raktárban. Most nézzük, milyen eredményt kapunk, ha szakdolgozatra kerestünk a HunTéka katalógusban:

Amikor tehát a raktári kérőlap kitöltésére kerül a sor, szakdolgozat esetében NEM az alsó keretből kell kiírni a raktári jelzetet! A helyes érték – kissé logikátlanul – az ISSN/ár sorban található, jelen esetben “Szakdolgozat 7118“. (TDK-nál T-xyz vagy TDK-xyz, doktori értekezésnél Doktori értekezés xy). Azzal is megelégszünk, ha csak a szám kerül a papírra, tehát nem kell a szakdolgozat szóval bajlódni minden kéréskor. Ha azonban TDK vagy doktori kell, akkor az viszont mindenképp kerüljön a lapra!

Tessék nem elfelejteni: SZAKDOLGOZATOT (TDK-T, DOKTORIT) NEM KÖLCSÖNZÜNK ÉS NEM FÉNYMÁSOLUNK! Jegyzetelés csak kézzel megengedett! Irgumburgum! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: