Archív!

Valamelyik nap jártamban-keltemben – akkor éppen a fővárosban – megakadt a szemem egy antikváriumon, és mivel éppen ráértem, és mert nagyon meleg volt, és mert imádok könyvek között lenni, bementem és szétnéztem egy kicsit. Az egyik polcon akadtam rá egy már százévesnél is régebbi osztrák-magyar, többkötetes vasúttörténetre. Az alábbi kép a teljes sorozatot ábrázolja, jól látható, hogy a múlt században (sőt még az 1800-as évek végén is) nagyon adtak rá, hogy a könyv esztétikai élményt – is – nyújtson.

Geschichte der Eisenbahnen der österreichisch-ungarischen Monarchie.

antiquariat-heubeck.de

Vasút- és könyvmániám nem hagyott nyugodni, így hát addig-addig kutattam, míg rá nem akadtam a teljes könyvre egy internetes archívumban, és egyben meg is lett a mai blogpost témája, mert erről a gyűjteményről akad bőven elmondanivaló. Mai témánk tehát az Internet Archive.

Első látásra egy kicsit ijesztően tömény lehet az oldal, szinte elveszhetünk a sok témadoboz tengerében. A felső sor közepén láthatunk egy keresőmezőt meg egy WayBackMachine feliratot. Ez egy olyan szolgáltatáshoz vezet el bennünket, mely a világon egyáltalán nem ritka, Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár: az internet-archívumhoz. Próbáljuk ki, írjunk be valami webcímet. Én próbaképpen kedvenc zenekarom weblapjával, a http://www.dreamtheater.net-tel próbálkoztam, már csak azért is, mert az oldal minden album megjelenésekor máshogy nézett ki, van tehát visszakeresnivaló bőven 😀

A találati oldal egy grafikonból és egy naptárból áll, a grafikon az oldal látogatottságát mutatja évenkénti bontásban, a naptáron pedig világoskék körök jelzik az oldal archiválásainak dátumát. Ugorjunk mondjuk vissza 2002-be – egy kattintás a grafikonon – és válasszunk egy kék körös dátumot. És megtörténik az időutazás, nézegessük választott weblapunkat, láthatjuk, hogy minden link működik, és minden link az akkori tartalomra mutat, szóval teljes az illúzió! Ha végeztünk, keressünk egy másik dátumot, ízlelgessük a múltat bátran 🙂

Aztán lássuk megint az Internet Archive főlapját. A második sorban különféle részgyűjteményeket találunk: mozgóképeket, koncertfelvételeket, egyéb hangfelvételeket és különféle szövegeket. Nézzünk bele az elsőbe, ahol archív tévéfelvételeket és komplett rajz- és játékfilmeket találunk!

Ha a Moving Images feliratra kattintunk, ott téma szerinti keresésre van lehetőségünk a Sub-Collections című keretben (néha több altémát is meg kell adnunk), míg a Browse (böngészés)-t választva különféle kulcsszavak listáját kapjuk, ahol kiválaszthatjuk a minket érdeklő mozgóképeket.

Koncertfelvételnél az előadó szerinti böngészést javaslom (Browse All Artists with Recordings), a hangfelvételek keresője hasonló elven működik, mint a mozgóképeké, a szövegeknél azonban más módszert ajánlok követni. Vegyük szemügyre a képernyő felső egyharmadát.

A két vízszintes menüsor alatt keresőmezőt látunk: ha ide beírjuk keresőkérdésünket – mondjuk “Eisenbahn” -, és a mögötte álló legördülő menüből kiválasztjuk, milyen dokumentumot keresünk – legyen most a Texts -, már indíthatjuk is a lekérdezést. A profiknak haladó keresés is rendelkezésére áll 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: