Kutatók Éjszakája

Ismét közeledik a nagysikerű tudománynépszerűsítő programsorozat napja – vagyis hát inkább estéje-éjjele:  idén szeptember 23-án rendezik a Kutatók Éjszakáját. (Annak idején a főiskolai újságírói gyakorlat részeként írtam egy cikket az akkori egri programokról, és megemlítettem valami olyasmit, hogy ez a rendezvény arra való, hogy megmutatkozzék: a tudomány nem csupán a fehér köpenyes emberek kiváltsága lehet, fúú, mit kaptam érte a fejemre! -.-)

De ettől függetlenül a Kutatók Éjszakája igenis ötletes és szórakoztató programokat foglal magába, melyeket mindenképpen érdemes felkeresni. Győr városa természetesen az idén is beszáll a helyszínek népes táborába: két felsőoktatási intézményben, a Nyugat-magyarországi Egyetemen és (noná, hogy) a Széchenyi István Egyetemen is el lehet tölteni az estét és az éjszakát az érdekesebbnél érdekesebb, izgalmasabbnál izgalmasabb témákkal ismerkedve. Hogy mást ne mondjak: a tavalyi nagy siker után ismét “színpadra lép” Dr. Wersényi György tanár úr, az akusztika jeles kutatója és kiváló stílusú előadó, aki a hallásról és a multiszenzoros érzékelésről fog beszélni. Dr. Zsebők Ottó rádióhullámokkal végezhető kísérleteket mutat majd be, Dr. Ruppert István pedig Liszt Ferenc életét meséli majd el zenés-tudományos előadásában. Mindezeket és a többi lehetséges megtekintenivalót meg lehet találni a rendezvény honlapján a Programok menüpont alatt, legörgetve a győri helyszínig. (És gyanítom, hogy a lista még nem végleges!)

A tavalyi alkalommal a Magyar Csillagászati Egyesület Győri Helyi Csoportjának tagjai éjszakába nyúlóan meséltek élményeikről, észleléseikről, az Univerzum, a csillagos égbolt titkairól (bizony, a koli tetején lévő kupola egy mini obszervatórium!) A csoport egyik lelkes tagja Pete Gábor, akit nem csak csillagászati ténykedéséről lehet ismerni, s akik hozzám hasonlóan rajonganak a guruló, utasokat szállító dobozokért, biztosan tudják miről beszélek: Pete Gábor ugyanis remek közlekedési kisfilmeket is készít a YouTube-ra: 72 feltöltése között javarészt “mit lát a mozdonyvezető”-stílusú vasútvonal-videókat találunk, de akad a budapesti trolibuszvonalakon, sőt villamosvonalon készített felvétel is. (És, kisebb számban, csillagászati is 🙂 )

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: