Scopus

Jó régen volt már olyan igazi könyvtári tematikájú bejegyzés, hát ez most az lesz. Kezdődik a tanév, és hamarosan elárasztják a hallgatókat mindenféle kiselőadással, beadandóval, a végzősöknek még ráadásul a szakdolgozat nevű rémmel is meg kell küzdeniük. Ezek mindegyikéhez ajánlatos a témára vonatkozó szakirodalom ismerete, úgyhogy most az egyik lelőhellyel ismertetjük meg a kedves (blog)Olvasókat.

Ez pedig az Egyetemi Könyvtár által nemrégiben beszerzett Scopus adatbázis (bizonyám, tessék használni, ha már súlyos pénzeket fizetünk érte! 😀 😀 ) A linkje a könyvtár honlapján megtalálható, de elérhető az Adatbázisok menüpont alól, sőt még ide kattintva is, csak hogy segítőkész legyek 😛 No, ha minden rendben ment, megérkeztünk a hatalmas mennyiségű szakirodalmi hivatkozás kapujához. Mert hát, hogy pontosak legyünk (és visszaemlékezve a Cuadra-féle adatbázis-tipológiára), ebben a rendszerben döntően hivatkozásokat fogunk találni, és csak kevés esetben bukkanhatunk rá a teljes szövegre.

Alapértelmezésben a Document Search (dokumentumkeresés) fül van felül, kezdjük hát itt (a többivel szerzőkre, intézménynevekre kereshetünk, meg van összetett keresés is). Mondjuk szükség van a könyvtári blogokról szóló szakirodalomra (mer’ mér’ ne), könyvtár ugyebár “library”, a blog meg persze “blog”. Első közelítésnek jó, de ha javasolhatom, a “librar” szókezdet után tegyünk egy csillagot, így a “library, librarian, libraries” kifejezéseket is megkapjuk. Aztán a blog végére is tehetünk csillagot: blog*, sőt eszünkbe juthat, hogy a blogot weblognak is hívják, így azt is bevesszük. Tehát van három keresőszavunk: blog* –  weblog* –  librar*. A kettőt már csak össze kell kapcsolni, ún. Boole-operátorral, azaz az és, nem, vagy kifejezések valamelyikével. Blog és weblog közül akármelyik lehet, tehát azt mondjuk, hogy “blog* OR weblog*”, aztán hozzátesszük, hogy AND library, és kitesszük a zárójelet, ami a műveleti sorrendet jelzi:

(blog* OR weblog* AND librar*)

A mezőtől jobbra látható legördülő menüvel a keresés helyét adhatjuk meg (azaz a “miben keressen”): minden mező, szerző, cikk címe, kivonat, kulcsszavak, dokumentum nyelve, ISSN és még sok más közül választhatunk, sőt, új keresőmező-sort is hozzáadhatunk a meglévőkhöz, ha szükséges.

A keresőablak alsó része szűkítésre szolgál: a Published-dal a kiadás évét, jobbra a dokumentumtípust, lejjebb az adatbázisba kerülés dátumát, még lejjebb pedig a kívánt tudományterületet állíthatjuk be. Ha végeztünk, lássuk a medvét!

Találatainkat a jobb oldalon fent látható gördülő menü segítségével több szempont szerint is rendezhetjük: alapértelmezésben a kiadási évek csökkenő sorrendjében láthatjuk őket, de ezt akár meg is fordíthatjuk, lehetséges a szerzői betűrend, a relevancia, sőt az idéző közlemények száma szerinti rendezés is. (Érdemes egyébként átkattintani a többi fülre is, a Scopus mellett a More… -itt olyan dokumentumokat találunk, melyek az eredeti találati halmaz valamelyikét idézik, aztán a Web a netes találatokat jeleníti meg, a Patents pedig a szabadalmakat)

A bal oldali oszlop, mint azt már más adatbázisoknál megszokhattuk, a találati halmazunk szűkítésére való, ha kibírhatatlanul sok eredményt kaptunk, év, szerző, dokumentumtípus és egyéb szempontok miatt nyeshetünk le számunkra érdektelen rekordokat. Ha pedig befejeztük, a szükséges rekordokat kinyomtathatjuk, e-mailben elküldhetjük, többféle formátumban exportálhatjuk, bibliográfiát készíthetünk, sőt RSS-alapú figyelést is beállíthatunk!

Az alapok mindössze ennyit tesznek ki, a témák pedig – ismerve olvasóinkat (és oktatóikat) 😛 – korlátlanok lehetnek. Ha valaki elakad, kommenteljen vagy írjon ránk Meebo-n, szívesen segítünk; addig is sok sikert! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: