Középkorú közös katalógus

Most olvasom egy remek könyvtári-informatikai blogon (Paszternák Ádámén, a Fiatalos KönyvtárSzemlélet címet viseli), hogy augusztus 26-án volt éppen negyven éves a WorldCat, az egyik legnagyobb és legátfogóbb nemzetközi közös katalógus. Száztizenkét ország 71000 könyvtárának állománya kereshető benne a hetvenes évek eleje óta; Paszternák Ádám is felhívja rá a figyelmet, hogy ekkor mindössze két éve létezik internet, s mégis: 1971-ben ezen a napon lelkes feldolgozók 113 könyv adatait vitték fel a hálózatra. A fejlődés pedig megállíthatatlan: ma már több mint 240.000.000 rekordot tartalmaz a hatalmas adatbázis. Ismerkedjünk meg vele!

Az egyik legegyszerűbb módszer itt is az egyszerű keresés. Öt fül (minden; könyvek; DVD-k; CD-k; cikkek) közül választhatunk, s ha megvagyunk, gépeljünk be akár címet, akár szerzőt: én most azt mondom, Charles Berlitz. (Kicsit Dänikenre hajazó szerző, kedvenc témái a rejtélyes és paranormális dolgok, mint pl. a Bermuda-háromszög vagy Atlantisz).

A képernyő középső részén sorakoznak a találataink egymás alatt (a lista alján a számokra és a Next/Prev-re kattintva lapozgathatunk). Az egyes címekre kattintva minden rekordról bővebb információt kapunk: bibliográfiai adatokat, lelőhelyeket (tartózkodási helyünk megadása után, pl. Hungary), vásárlási lehetőségeket, sőt olvasói értékeléseket is találunk. A bal oldalon található jelölőnégyzetekkel szűkíthetjük találati halmazunkat, tehát például ha Charles Berlitznek csak a hangoskönyveire vagyunk kíváncsiak, akkor bepipáljuk az Audiobook négyzetet, és minden további kattintás nélkül frissül a lista.

Valamivel lejjebb további szűkítő szempontokat találunk: szerző (Author), kiadás éve (Year), nyelv (Language), tartalom (Content – azaz hogy szépirodalom vagy szakirodalom-e a mű, esetleg életrajz), témakör (Topic), sőt a célközönség is megadható (Audience – ifjúsági és felnőtt).

Ez itt már a haladó keresés képernyője: a felső három mezőben rekordszámra, szerzőre, ISBN-re és ISSN-re, folyóiratcímre, kulcsszóra, témakörre és persze címre lehet keresni, alul pedig a már ismert szűkítési lehetőségeket látjuk.

Még egy pillanatra vissza a lelőhelyekhez. A rendszert nem érdemes magyar gyűjteményekben való kereséssel gyötörni, egyrészt mert arra ott a MOKKA, másrészt azért, mert csak az OSZK illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának rekordjait kapnánk eredményül. (De arra mondjuk kiváló, hogy az ember rájöjjön olyan érdekességekre, hogy a Magyar nábob német fordítását egy brit és egy izraeli könyvtár is őrzi :))

(És hogy tovább növeljem a web2-es mivoltát ennek a bejegyzésnek, elmondom, hogy a YouTube adatbázisa rengeteg videót tartalmaz az egyes funkciókról, a hivatalos csatorna a WorldCatUser, de mások is töltöttek már fel).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: