Jövőre Győrben gyűlnek a könyvtárosok!

Ezzel az írással még nyár vége óta tartozom, pedig tényleg nem kis dologról van szó; a könyvtárosok életének egyik legnagyobb és legmozgalmasabb rendezvényére való készülődés fogja színesíteni következő hónapjainkat! Szerzőink ezúttal a könyvtár lelkes és fiatal információbrókerei: Bocskai Adrienn és Oross Adrienn.

Az MKE (a nem könyvtárosok kedvéért Magyar Könyvtárosok Egyesülete) idén Pécsett tartotta szokásos évenkénti vándorgyűlését. Természetesen intézményünk is képviseltette magát: Figula Anikó igazgató, Oross Adrienn és Bocskai Adrienn látogatott el a „mediterrán hangulatok városába”.

Csütörtök délután, közel 4 és fél óra vonatozás után láttuk meg végre Pécs vasútállomásának tábláját. A Kaptárba (vagyis a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba) vezetett első utunk a rekkenő hőségben, gyors regisztráció és ebéd után igyekeztünk át a szomszédos épületbe, a Kodály Központba. Az internet és az olvasó ember válságáról hallgattuk Prof. Pléh Csabát, a BME Kognitív Tudományi Központ igazgatóját, aki az MTA professzora is. Előadásában arra kereste a választ, hogy a hagyományos, papíralapú olvasást felváltó új technológiák hogyan hatnak az agyműködésre.

A szakmai programok másnap folytatódtak, a plenáris ülést követően 11 szekció kezdett külön munkába. Igazgatónk a Tudományos Szakkönyvtári Szekció tagja, könyvtárunk pedig felsőoktatási szakkönyvtár, tehát a minket leginkább érintő és érdeklő előadások a TSzSz-ben hangzottak el. A szekcióülés fő témája Az oktatás és a kutatás támogatása modern eszközökkel.

Délután aztán szétvált kis csapatunk: Bocskai Adri az Informatikus-könyvtáros hallgatói workshopon vett részt, Anikó és Oross Adri a szekcióülésen maradtak.

Korábbi vándorgyűléseken nem volt még példa a könyvtáros hallgatók ilyen jellegű találkozására, tapasztalatcseréjére. Több informatikus-könyvtáros képzőhelyről (ELTE, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Kaposvári Egyetem, stb.) is jöttek jelenlegi és volt hallgatók. Én a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központot képviseltem, mint ex-hallgató, aki nem sokkal a diploma megszerzése után sikeresen elhelyezkedett. (Lassan két éve dolgozom a könyvtárban, a kétéves master képzést idén júniusban fejeztem be, ugyancsak Szombathelyen.) Az intézmény oktatási kínálatát és minőségét tehát éveken keresztül a saját bőrömön tapasztaltam, így nem okozott nagy nehézséget a tapasztalataimról beszélni. A workshop második témája: A munkaerő-piaci, munkaerőpiaci-szocializációs kérdések és tapasztalatok.

Éééééés a legfontosabb bejelentés a záró plenáris ülésen történt: JÖVŐRE GYŐRBEN GYŰLNEK A KÖNYVTÁROSOK, vagyis 2012-ben a találkozások városa ad otthont a vándorgyűlésnek! Zárszóként annyit: Találkozzunk Győrben 🙂

A fotón Dr. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója, Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója, Figula Anikó, könyvtárunk igazgatója és Szabó Judit, a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének elnöke (balról jobbra) átveszik a vándorbotot


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: