HunTéka

Ahogy az az oldalsávban is olvasható, nagy változások elé nézünk itt a könyvtárban: a 2000 óta használt rendszerünket (az izraeli eredetű Aleph 500-at) felváltja egy másik, hazai fejlesztésű program, a HunTéka. Ha ez így túl absztrakt, akkor javaslom megtekintésre a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár és a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár katalógusát, nekünk is pontosan ilyen lesz (ha nem történik addig változtatás, addig a fentieken látható kék szín helyett a miénk sötétzöld lesz).

Most töltik bele az adatokat, ezért látszik még üresnek

Szvsz egy ilyen felület könnyebben átlátható, és elég rövid idő alatt meg lehet vele ismerkedni. Ha nagyon gyors eredményt akarunk, akkor a gyorskeresésbe kell címet és/vagy szerzőt gépelni (a csillaggal való csonkolás itt is működik!), ha picit többet akarunk molyolni a keresőkérdéssel, akkor meg a Keresés pontot kell kiválasztani, ahol részletesebb beállítási lehetőségeink vannak. S ahogy az Aleph katalógusfelületén, itt is lehetőségünk van böngészni.

A HunTéka OPAC-ja (ezzel a rövidítéssel a nyilvánosan, on-line elérhető katalógusokat jelölik a könyvtárszakmában) természetesen ugyanúgy alkalmas egyedi olvasói műveletek elvégzésére, mint a most használt rendszerünk. Fogjuk magunkat és a jobb felső sarokban megadjuk az olvasójegy vonalkódját, majd a saját jelszót (vagy a vonalkód újra, vagy egyedi, tetszés szerint). Meg lehet tekinteni az aktuális kölcsönzéseket, hosszabbítani lehet, előjegyzéseket lehet tenni a kölcsönzött dokumentumokra.

Már nagyon izgatottak és kíváncsiak vagyunk az új rendszer miatt, a hátunk mögött van jó pár képzés is; a beharangozott kölcsönzés-leállítással az utolsó fázisba érkezett az átállás! Hamarosan tehát teljesen új köntösben térünk vissza! 🙂 De addig is, míg a mi rendszerünk nem lesz kész az éles használatra, lehet barátkozni a többivel. A kérdésekre a blogon, e-mailben, telefonon, meebo-n szívesen válaszolunk!

Reklámok

2 responses to “HunTéka

 1. Márkus Julianna 2011. július 13. szerda 14:17

  Csak a pontosság kedvéért: Az Aleph-et 1994. dec. istallálták, 1995. jan. óta használtuk üzemszerűen. (Igaz, az a 300-as verzió volt.)
  1997-től használtuk a folyóirat modult. És valóban 2000-tőt az 500-as, 2001-től a kölcsönzés.
  MÁS: Az új rendszerben kívülről csak a böngésző keresés működik jól, a másik két keresés nem.
  Bejelentkezni sajnos nem tudok, nem enged be. (csak engem nem ;-((???????)
  Ez NEM kritika!!!, csak információ. Gondolom (és egy későbbi bejegyzésben olvastam is), hogy folyamatosan “jobbulnak” a dolgok. Ezt csak azért jeleztem, hátha segít. Sok sikert, és jó munkát ebben az embertelen melegben.
  Üdv: Márkus Jutka

 2. Visszajelzés:Új keresőgépek « SZE Egyetemi Könyvtár

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: