Bökj egy könyvre – 5.

Tegnap a nagy felfedezés örömére elmaradt a könyvtári sorsolás, ma délelőtt azonban pótolom a dolgot, sőt, délután olvasói kérést fogok teljesíteni – ezúttal nem a tájékoztatópultban, hanem itt a blogon! Nagyon köszönöm, köszönjük az eddigi kommenteket, és bátorítunk a folytatásra mindenkit, ezekből látszik, hogy tényleg van értelme szanaszéjjel blogolni magunkat 🙂 🙂

Tehát, a mai szerencsés:

Vojnits András: Zeusz trónja – A Föld hegységei (550 V 95), egy négyhetes példányunk van belőle.

booker.hu. A könyv első látásra lenyűgöző, hát még ha belelapozunk!

Nem tudom, ki hogy van vele, én egyszerűen bolondulok az utazásért. Ebből aztán érdekes dolgok keverednek ki: kollégáim is csodálkozva néztek, amikor megemlítettem nekik, hogy budapesti létemre Egerben végeztem a könyvtár szakot, végül pedig Győrbe kerültem dolgozni. Gyerekkoromban pedig nem voltam rest végigutazni a főváros minden egyes busz-, villamos-, troli, HÉV- és metrójáratát, majd ugyanezt vidéki városokban is eljátszottam. Igen, Győrben is, bár itt jóval könnyebb volt a helyzet.

Ez a könyv pedig egy pillanat alatt felkorbácsolja utazási szenvedélyemet, és van rá egy gazdaságos összegem, hogy ezzel mások is így lesznek! Telis-tele gyönyörű illusztrációkkal egzotikus és lenyűgöző tájakról és népekről, az ember csak kapkodja a fejét és irigykedik, hogy hová jutott el a szerző és a többi, körülbelül húsz fotós.

Az összeállítás Erőss Zsolt, a Csomolungma (avagy Mount Everest) első magyar megmászójának előszavával indul; a jeles sportember azzal zárja sorait, hogy

Bármilyen gyorsan is fejlődik világunk a technika forradalmában – a hegymászás megőrzi misztikumát és megmutatja az ember helyét a természetben.

Aztán elindul a látványos, interdiszciplináris utazás. Egy kis lemeztektonika, egy kis vulkanológia, majd földrengések következnek, aztán a hegyek, hegységrendszerek kialakulásának elmélete. Utána pedig jöhetnek az “esettanulmányok”, sorra olyan földrajzi nevekkel találkozhatunk, mint a Himalája, a Magas-Tátra, a Kárpátok, az Alpok, a Kilimandzsáró, az Aconcagua, és megannyi más zseniális földrajzi képződmény.

Aztán újra egy kis elméleti rész a jég és a víz hatalmas felszínformáló erejéről, kitérő a biológia világába a flóra és fauna övezetességének bemutatásával, befurakszik a néprajz a hegyeket lakó népek leírásával, az orvostudomány a hegymászás (és főként a magas hegyek) egészségügyi hatásaival, végül egy részletes és megrázó naplót olvashatunk a Mount Everest meghódítására tett kísérletekről, 1953-tól a XXI. század első éveiig.

A katalógusunkat elnézve, ez a Vojnits nem egyszerű ember. Könyve van Afrikáról (plusz a rejtelmes Kelet-Afrikáról), Ausztráliáról és Óceániáról, a Föld erdőiről, a magyarországi nemzeti parkokról, a magyar állatvilágról, a rétek és legelők élővilágáról, stb. Ha pedig a MOKKÁ-ba is belenézünk, még szélesebb a spektrum: találni írást az araszolólepkékről, végül egy talányos, “Időjós élővilág” című munka. Ha ott is ilyen varázslatosak az illusztrációk, lebilincselő és sodró a szöveg, akkor bizonyosan nem csalódunk egyik könyvében sem!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: