A világ legrégebbi elektronikus könyvtára

"Helo, helo, helo. Te, mi ez? Ki ez a kis csillagcsücsöri kisgádzsi?"

Nem a jóllakott, elégedett turista mintapéldánya, még csak nem is vagyonos, Hawaii-ra szökött bűnöző. Ő itt Michael Stern Hart, a Gutenberg-projekt kitalálója és elindítója. A vidáman mosolygó úr már hatvannegyedik életévét tapossa, és gyakorlatilag negyven éve pesztrálgatja a világ legrégebbi, 1971-ben indított elektronikus könyvtárát. (Búúú, a könyvtárszak örök vesszőparipája volt, hogy az elektronikus könyvtár nem egyenlő sem a digitális, sem pedig a virtuális könyvtárral!) Ezt azt is jelenti, hogy mindössze 24 éves volt, amikor éppen hazafelé tartott a július negyediki tűzijáték után, hóna alatt egy élelmiszerboltban (???) vásárolt Függetlenségi Nyilatkozat-másolattal, amelynek elektronikus változatával még aznap este elindult a Gutenberg-projekt; az első dokumentumot a Biblia, majd Shakespeare, Homérosz és Mark Twain munkái követték.

De elég a történetiségből, lássuk az aktualitásokat. Írd és mondd, a teljes szövegű adatbázis ma már több mint 36.000, döntően angol nyelvű szöveget tartalmaz (van magyar is, bár korlátozott számban!), és több felületen, PC-n, Kindle-n, iPad-on és Android alatt is használható. Friss megjelenéseket azért ne várjunk: a wikis alapokra épült adatbázisba olyan munkák kerülnek be ugyanis, amelyeknek lejárt a szerzői jogi védettsége, azaz közkinccsé váltak.

A bal oldali menü lesz nekünk igazán fontos, itt végezhetjük a kereséseinket. Ha már nagyon izgat minket a felfedezés varázsa, nosza, írjunk be egy szerzőnevet vagy egy címet, esetleg kulcsszót a legfelső fehér mezőbe – egyből a találatok oldalára érkezünk, ahol aztán mindenféle rendezéseket is végrehajthatunk, de erről később.

Ezt a képernyőt a Book Search menüpontra kattintva kaphatjuk meg, azonban itt nem konkrét keresésről, hanem böngészésről van szó, szerzők, címek, témák és könyvespolcok (valamilyen szempont alapján válogatott könyvgyűjtemények, úgy, mint pl. a Molyon) indexét leshetjük meg, alapértelmezésben ezek népszerűség (=letöltésszám) alapján vannak rendezve, de módunkban áll ezt megváltoztatni: válaszhatjuk az adatbázisba kerülés dátumát, szerzők és tárgykörök esetében a digitalizált művek mennyiségét, és persze az ábécét is rendezési elvnek. Ugyanitt találhatjuk a nyelvi böngészés lehetőségét, ahonnan kiderül

  • az angol nyelv túlsúlya (30635 mű),
  • hogy mindössze 14 nyelv van, melyen 50-nél több rekordot találhatunk az adatbázisban,
  • és az is, hogy mi magyarok, 22 digitalizált könyvünkkel a 18.-ak vagyunk a hatvanas listában.

Azért na 🙂

A következő menüpont a főképernyő menüjén a Catalog. Szerzői és címlistában böngészhetünk, előbbi abban nyújt pluszt, hogy a szerzők születési és halálozási dátumát is feltünteti, utóbbiból pedig rájöhetünk, melyek a nemzetközi irodalom legkedveltebb címei. Meg arra is – miként most én is – hogy bár a magyar nyelvű művek száma aránylag kicsi, más nyelveken azért szép számmal találjuk honfitársaink könyveinek fordításait is, pl. Jókainak majdnem 30 műve szerepel angolul!

Az adatbázis hangoskönyveket (gépi és emberi olvasással), továbbá kottákat, hangfelvételeket és (mozgó-/álló)képeket is tartalmaz, ha ezekre vagyunk kíváncsiak, itt érhetjük el ezek listáit, a Categories feliratnál. És persze megtekinthetjük az utolsó 24 órában, az utolsó 7 napban, és az utolsó 30 napban feltöltött rekordok gyűjteményét is. Ja és még valami: vannak ún. adatrekordok is, ahol pl. letölthetjük szövegfile-ban a 4 négyzetgyökét egymillió tizedesjeggyel (:D 😀 :D), de azért hasznos is van, pl. a pi naggyonnaggyonpontos értéke, az első százezer prímszám, vagy génkutatóknak a kromoszómák pontos szerkezete, ebből hadd idézzek, megjegyezve, hogy a teljes szöveg 138 megabyte (!)

gactgCGCAAATTTGCCGGATTTCCTTTGCTGTTCCTGCATGTAGTTTAAACGAGATTGCCAGCACCGGGTATCATTCACCATTTTTCTTTTTGTTAA
CTTGCCGTCAGCCTTTTCTTTGACCTCTTCTTTCTGTTCATGTGTATTTGCTGTCTCTTAGCCCAGACTTCCCGTGTCCTTTCCACCAAGCCTTTGAG
AGGTCACAGGGTCTTGATGCTGTGGTCTTGATCTGCAGGTGTCTGACTTCCAGCAACTGCTGGCCTGTGCCAGGGTGCAAGCTGAGCACTGGAGTGGA
GTTTTCCTGTG

Van top100-as cím- és szerzőlista is, amelyet egy napra, egy hétre és egy hónapra vonatkozóan tekinthetünk meg: a címek listáját mindhárom kategóriában E. Pauline Johnson munkája, a The Song My Paddle Sings című hangoskönyv vezeti. Lehet, hogy nemzetközi kulturális műveltségem hiányos, de valaki igazán megmagyarázhatná, mi ez, hogy ennyire zabálják az emberek…

A Bookshelfeket, azaz a tematikai hasonlóság alapján összeállított polcokat is böngészhetjük:

… és igazából ennyi a lényeg. Ha a főoldalon lejjebb gördítünk, találhatunk még információkat a projektről, és arról is, hogyan lehet csatlakozni a készítők önkéntescsapatához. Ja és még egy fontos dolog: mobilon is működik!

(Oké, tudom, a befejezés soha nem volt az erősségem! :$)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: