Prezi!

Tegye fel a kezét, aki már hallott erről a szolgáltatásról! És most az tegye fel, aki már használta is!

Meghalt a király, éljen a király! Lassú, nagyon lassú trónfosztásnak vagyunk tanúi, hölgyeim és uraim: a Power Point magabiztos helyzete két éve inogni-binogni kezdett. Komoly veszély (még) nem fenyegeti, tehát nem kell hirtelenjében a szívünkhöz kapni, de azért érdemes odafigyelni a prezentációkészítés magyar trónkövetelőjére, a Prezire.

Visszagondolok most főiskolai tanulmányaimra, amikor is a Tömegkommunikáció nevű tantárgy keretében a különféle médiumelméleteket ecsetelgette nekünk Aczél Petra tanárnő. Az előadásban – egyebek mellett – szó esett Marshall McLuhan és Walter J. Ong kutatásairól. A két tudós az emberiség történetét korszakolta, és a legrégibb kornak, az őskornak mindketten jellemzőjéül említik a körkörös gondolkodást: az ismétlődő elemek miatt jöhettek létre hatalmas eposzok, ezért működhettek énekmondók, trubadúrok, minnesängerek, stb. A körkörös gondolkodást az emberi történelem folyamán felváltotta a linearitás, még később (azaz napjainkban és a XX. század utolsó évtizedeiben) pedig ismét változást érzékelhetünk, megjelentek a linkek, és lám, a diafóliákkal illusztrált előadások korának is látszik a vége. Pont a Prezi miatt!

Somlai-Fischer Szabolcs és Halacsy Péter találmánya forradalmasít(hat)ja a különféle bemutatók készítését, a tartalom másfajta, jóval nagyobb szabadságot kínáló elrendezése nyomán. (Itt meg egy, a fent említett órát ugyancsak látogató csoporttársam kézzel rajzolt, zseniális elmetérképei jutnak eszembe). A kezelés állítólag könnyen átlátható és könnyen megtanulható, tény, hogy igényel némi kreativitást és szépérzéket, de fejlett informatikai ismereteket nem. On-line szolgáltatásról lévén szó, telepíteni nem kell, csak regisztrálni.

(Csak érdekességképpen: Magyarország volt miniszterelnöke, Bajnai Gordon is ezt a szolgáltatást használta 2009-ben, a Corvinuson tartott előadásán, ezt tévéfelvétel is igazolja).

Három csomag áll a használók rendelkezésére: az első ingyenes, ebben az esetben a bemutatókra vízjel kerül (sajnálatos), és bármi ellenkező elképzelésünk van, az elkészült anyagunk nyilvános lesz (túlélhető). A másik kettőnél, a fizetős megoldásoknál ezek nincsenek, a pénzünkért cserébe extra szolgáltatásokat, pl. offline szerkesztési lehetőséget is kapunk.

Reklámok

2 responses to “Prezi!

  1. rejtvényszerető 2011. július 6. szerda 23:09

    Felteszem a kezem 🙂 Ismerem, használtam, és nagyon szeretem. Kevésbé lehet giccses prezit összehozni, mint a PP-ben:)

  2. szekonyvtar 2011. július 7. csütörtök 05:49

    Igen, és még az újdonság varázsa is rájátszik: Prezivel még akár egy szárazabb témát is remekül elő lehet adni – nem mondom, hogy tapasztalat, de talán egyszer erről is beszámolhatok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: