Új kanál a régi kávéban

A napokban már írtam a Magyar Országos Közös Katalógusról. Annak oka, hogy most megint előveszem ezt a témát, az az, hogy a szolgáltatás modernizálására kiírt pályázat a végéhez közeledik, és most már látható jelei is vannak a megújulásnak: más címen (az OSZK szerverén), megváltozott formában érhető el a MOKKA.

Kattintásra nagyra nő
Ez volt a régi felület, érdemes összehasonlítani a Corvina-alapot az új designnal!

 

Az oldalra lépve csaknem kiszúrja a szemünket a keresőmező; alapértelmezésben az egyszerű keresés fület látjuk, itt szerzőre, címre, tárgyszóra és bármely egyéb kulcsszóra kereshetünk. Ne lepődjünk meg a Google-ból ismert fejlesztésen: már gépelés közben is láthatjuk az adatbázisban tárolt formákat (pozitív! :)), érdemes tekintettel lenni rá:

Ottovay László
Ottovay László (1942-)
Ottovay László (1942-2005)

Az Összetett keresés fülön már jóval több beállítási lehetőségünk van. Három mező áll rendelkezésünkre, de továbbiakat is előállíthatunk, amennyiben szükség van rá. Bővült a keresési lehetőségek köre, az előző fül négyéhez képest itt 16 menüpontot találunk a legördülő menüben, a mezőket pedig az ún. Boole-operátorokkal (és, vagy, de nem) kapcsolhatjuk össze. És ha túl nagy lenne a találati halmazunk, szűkíthetünk rajta a kiadás éve, a kiadási hely, a dokumentum nyelve és típusa szerint.

Szakértők és könyvtárosok rendelkezésére áll a CCL (parancsnyelvi) keresés is, a negyedik fül pedig a Böngészés. Kevés index áll rendelkezésre egyelőre: mindössze a címek, szerzők és tárgyszavak betűrendes mutatójában kutathatjuk fel a számunkra érdekes rekordokat.

Egy találati lista

Négyféle megjelenítési nézetet választhatunk: egyszerű (ez van a képen), részletes, teljes és MARC (ez utóbbi főként könyvtári célokat szolgál, kinézetre nem túl rózsás). Ha túl sok találatot kapunk, a jobb oldalon kékben feltűnő szempontok szerint szűkítgethetünk kedvünkre, az éppen nem látszó választási lehetőségeket a zöld pluszjellel csalogathatjuk elő. A találati listát rendezhetjük cím és kiadási év szerint, valamint szabályozhatjuk az egy oldalon megjelenő rekordok számát.

A sor eleji négyzetek kijelölésével a rekord kosárba tehető, ha valamikor még szükségünk lenne rá: innen tudunk letölteni/megjeleníteni/e-mailt küldeni többféle HTML, XML, MARC és TXT formátumban, és rengeteg karakterkódolással. A kosárból a Találatok megjelenítése gombbal kapjuk vissza a fent látható képernyőt.

A Dok.típust egy kis ikon jelzi (eddig könyvvel és egy kis csapóval találkoztam); az utolsó oszlopban látható négyzetre kattintva tekinthetjük meg a rekord adatait. Ekkor a megjelenési nézetek száma is bővül: itt is találunk Egyszerű, Részletes és Teljes, továbbá MARC menüpontot, de megjelenik a MARCXML, a cédulaformátum és a RIS formátum is (előbbi kettő megint döntően a könyvtárosokat érdekelheti, a RIS pedig a RefWorks idézettség-kezelő adatbázisba emelést segíti).

A Források keretben lévő zöld pluszjelre kattintva tekinthetjük meg a dokumentum lelőhelyeit, a feltüntetett hivatkozások pedig egyből az adott könyvtár katalógusába, az adott dokumentum rekordjához vezetnek. Pozitív! 🙂

És még valami, amit most találtam a bejegyzés írása közben, tegyük fel, hogy szívességből (vagy mert ezzel foglalkozunk ugyebár :D) el akarunk küldeni egy ismerősünknek egy találati listát. Ezt kétféleképpen tehetjük, vagy a kosárból mentjük le (ld. fentebb), vagy pedig a keresési fülek valamelyikén megkeressük a Keresési előzmények keretet (alul, kék színben). Itt pedig a kis földgömb ikonra kattintunk, a kapott URL-címet pedig ki is másolhatjuk, és most már bármilyen célra felhasználhatjuk. Pozitív! 🙂 (Úgy látom, csak ékezet nélküli keresőkifejezésekkel működik! Negatív! :()

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: