Új könyveink

Könyvtárunk állománya örömteli módon gyarapodik – a rendszeres, állománygyarapítási tanácsadós módszeren kívül most a Márai-program is, továbbá az IFIP is segítségünkre volt a minél korszerűbb, minél hasznosabb gyűjtemény kialakításában (Igen, mert hát könyvtárszakon megtanultuk, hogy gyűjtemény =/= állomány, előbbi a “jobb”, az már rendszerezve és katalogizálva is van).

Aki még nem hallott volna a Márai-programról: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyar könyvpiac értékes művei a könyvtárakba kerülhetnek, rajtuk keresztül pedig az olvasók kezébe. A nagy lelemény az alábbi mondatban rejlik:

A pályázóknak [értsd: a kiadóknak] a kiskereskedelmi árhoz képest legalább 25%-os engedményt kell vállalniuk, és fedezniük a könyvek szállításának költségeit.

Két szakmai bizottság alakult – szépirodalmi és szakirodalmi -, amelyek a kiadók által ajánlott könyvekből végülis két, egyenként 250 könyvet – na jó, 250 és 277 – tartalmazó listát állítottak össze, amelyekből a magyar és a határon túli könyvtárak egyaránt szemelgethetnek (jó kis munka lehetett, állítólag majdnem nyolcezer ajánlat futott be). De lényeg a lényeg, a tegnapi napon többek között a mi kezeink közé is eljutottak ezek a listák, átnézésükkel pedig ma reggelre végeztünk. Érdemes figyelni az eredményt; addig is hadd szerepeljen itt is a dokumentumok, a szépirodalmi és szakirodalmi (ők úgy hívják: tényirodalmi) művek listája.

A másik dolog pedig, amire nagyon büszkék vagyunk: tegnap délelőtt tíz órakor Raffai Mária, az Egyetem oktatója, aki egyben az IFIP (International Federation for Information Processing, Információfeldolgozók Nemzetközi Szövetsége) főtitkára, nemes megbízatásnak tett eleget: körülbelül 850.000 forint értékű könyvcsomagot adott át az Egyetemi Könyvtár munkatársainak és olvasóinak. A kötetek a Springer Kiadónál jelentek meg 2009-2010-ben, angol nyelvűek, és napjaink korszerű informatikai kérdéseit dolgozzák fel. Amint sikerül megszereznem az ajándékba kapott, értékes könyvek listáját, közzéteszem – a feldolgozás után (ezek a dokumentumok elsőbbséget élveznek, úgyhogy hamar végeznek velük a kollégák!) pedig már a polcra is kerülnek.

És végezetül még egy könyvbeszerzős téma: a júniusi gyarapodási jegyzék már olvasható a honlapunkon, igen terjedelmes, de érdemes átböngészni!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: