EHM, ehm… – avagy egységben az erő

Hadd kezdjem ezt a mai bejegyzést egy kis coming-outtal! Még a kollégák közül sem mindenki tudja, hogy néhány napja könyvtártörténeti kutatásokat folytatok, amelynek célja a honlapunkon jelenleg található szöveg kibővítése, aktualizálása, esetleg illusztrálása. Ebben a kibővített szövegben – a személyes érintettség okán is, már a blogon is tettem említést róla – nagy szerepet fog kapni Ottovay László.  A jeles könyvtári szakember 1980. február elsején lett a KTMF Könyvtárának főigazgatója, s 1987. november 16-tól az OSZK-ban folytatta munkáját mint az Olvasószolgálati és Tájékoztató Főosztály vezetője. (Vagy Tájékoztató és Dokumentumszolgáltató Fõosztály? Utálom, ha ellentmondásba keverednek a forrásaim!!!)

Lényeg a lényeg: a kutatáshoz rengeteg információra volt, van és még lesz is szükségem egyrészt Ottovay Tanár úr, másrészt a könyvtár történetéről. Az informális csatornák mellett (értsd: a kollégák faggatása :D) egy remek internetes segédeszközt is igénybe vehetek: az EHM-et.

Régi-új szolgáltatásról van szó; az EHM három online gyűjtemény, az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis), a HUMANUS (humántudományi tanulmányok és cikkek), továbbá a MATARKA (Magyar folyóiratok TARtalomjegyzékének Kereshető Adatbázisa) összesített keresőfelülete. A MATARKÁ-t én nagyon szívesen ajánlom minden hozzám tévedőnek, nagyon hasznos és alapjában véve pontos tájékozódási segédeszköz a folyóiratok tekintetében, gyakorlatilag bármely téma irodalma felkutatható vele, ugyanis a folyóiratok igen széles skáláját tartalmazza.

És akkor egy kis esettanulmány. Ugyebár nekem – egyszerűsítsük a dolgot – Ottovay Lászlóval valamilyen módon összefüggésbe hozható irodalom kell. A könyvekkel kezdem: megnézem a Magyar Országos Közös Katalógust, ahol azt is mindjárt látom, hogy melyik könyvtárból szerezhetem meg a dokumentumot (célszerű egyébként címre, szerzőre, de kulcsszóra is keresni!), majd átnyergelek az EHM-re, ahol ezeket ugyancsak végigjátszom.

Persze érdemes odafigyelni: van, ami egy közlemény, de több helyen jelent meg, van olyan, amit többször dolgoztak fel, és van olyan, ahol pl. Ottovay nevét helytelenül i-vel írták; ezért érdemes vagy csillagot vagy kérdőjelet tenni a keresőkifejezések végére, ami csonkolást jelent, vagyis hogy a begépelt szöveg után még tetszőleges számú (*) vagy egyetlen (?) karakter állhat. Ja és a MOKKA keresőfelületén erre a célra a százalékjel (%) használatos, csak hogy ne legyen olyan egyszerű a szitu.

Gyakorlatilag két honlap használatával számos könyvtár katalógusát, és három jelentős folyóiratcikk-adatbázis találatait megkaptam, és máris van egy négyoldalas publikációs jegyzékem. Tessék utánam csinálni, nem nehéz egyáltalán! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: