Domain-forradalom

Olvasom az SG.hu informatikai hírportált (az Egyetemi Könyvtár honlapján található linkgyűjteményből is elérhető), és a hírek között rábukkanok erre:

2011. június 20. 10:18, Hétfő – Forrás: MTI

Döntött az úgynevezett általános legfelső szintű tartománynevek (gTLD) liberalizációjáról az Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért (ICANN), így a “.com”, vagy “.net” utótaggal rendelkező címeket felválthatják a kreatívabb internetes azonosítók.

A cikk példákat is hoz, főleg a nagyvállalatok köréből; a jövőben elég valószínű, hogy .canon, .toyota vagy hasonló végződésekbe, illetve, hogy egészen pontos legyek, legfelsőbb szintű tartománynevekbe botlunk a .hu, .com, .org, .edu vagy .mil helyett (tényleg, ez utóbbira tud valaki példát mondani? :O). Azután kiterjesztik ezt a technológiát a gazdasági szektoron kívülre is, pl. városnevekkel, vagy bizonyos tematikai behatárolókkal találkozhatunk majd (előbbire csak így szabadon: 13ker.budapest, vagy utóbbira akár szekonyvtar.blogja).

Nomármost. Van ugyebár a web 3.0-nak is nevezett szemantikusweb-koncepció, amelyet hívhatunk akár felsőfokú SEO-nak (keresésoptimalizálás, Search Engine Optimalization) is. A dolog lényege az, hogy webes információkereséseink találatai a jövőben jóval relevánsabbak lehetnek, mint most, hiszen a találatok önmagukról adnak majd információkat, ezzel több jelenlegi probléma – mint most a szinonimáké – áthidalható lesz.

Aprópopó. Az OSZK hivatalos blogja másodközölte a múltkori K2-konferenciáról szóló beszámolómat, amely így már ezen a címen is elolvasható. Azért nem másolom be teljes hosszában, mert hosszú, és bizonyára keveseket érdekel igazán 😛

A beszédes honlapnevek pedig egyrészt a memorizálást segítik, másrészt fontos elemei lehetnek a web használata – újabb – gyökeres átalakításának. Uram bocsá’, a domainneveket szótárba lehetne foglalni, így ha mondjuk Magyarországon beírom teszem azt az “egyetem” keresőszót, akkor egyrészt megkaphatnám a (talán megszülető) sze.egyetem oldalt, de ugyanakkor megjelenne mondjuk a yale.university vagy éppen yale.univ.

Mindazonáltal nem lennék a névkérelmeket elbírálók között, néhány esetben gyaníthatóan könnyesre nevetném magam… Ha a kedves Olvasó is, kommentbe várok, várunk néhány elmés, netán epés újgenerációs domain-ötletet! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: