Bökj egy könyvre – 2.

Játékos-komoly könyvállomány-ismertető sorozatunk mostani alanyát is a véletlen határozta meg, ezúttal a minőségügy témaköréből:

Anwar Mustafa – Barta Tamás – Tóth Tihamér: Minőségmenedzsment I-II.
(658.5 A 70  – három db. négyhetes és két db. éjszakás/hétvégi példány)

(Engedtessék meg egy személyes megjegyzés: a főiskolán volt Minőségbiztosítási ismeretek című tárgyam, jó ideig ódzkodtam tőle, aztán mégis felvettem, és – részben a tanár személyisége, de a téma érdekessége miatt is – egyik kedvencem lett, lehet ezt nagyon élvezhetően is tálalni! 🙂 Pareto-elemzés, Ishikawa-diagram, SWOT, FMEA, minőségkör és hasonlók szerepeltek a tematikában. Ja és még valami: talán nem kell példával szemléltetnem a téma tudományközi mivoltát, de álljon itt, hogy ezt a tárgyat a könyvtár szakosok a médiatechnológusokkal együtt teljesítették.)

A kétkötetes tankönyv első részének bevezetőjében olvasom:

“A vállalkozások tartós sikeréhez ma már nem elegendő a jó munka. Kitűnően kell a feladatokat ellátni.”

Ennél markánsabb ars poetica, mi több, motiváció talán nem is szükségeltetik egy ilyesfajta összeállítás elkészítésekor. A növekvő piaci verseny egyre keményebb helytállást igényel minden résztvevőtől, a darwini szelekció elve igen kegyetlenül, utolsó esély meghagyása nélkül működik az üzleti életben. Ahogy a szövegben olvassuk, a 21. század a minőség százada, melyben a termékek, szolgáltatások versenyelőnyének egyedüli kulcsa az előállítók, szolgáltatók magatartásának gyökeres átalakítása. (Már évekkel ezelőtt ömlött a tévéből az izókilencezer, csak akkor még fogalmam sem volt róla, mit jelenthet ez, mindenki nagyon büszke volt rá! Hála a főiskolai képzésnek, és könyvtárunk jelentős szabványgyűjteményének, ma már más a helyzet!)

Az első kötet elméleti bevezetője a minőséget mint vezetési filozófiát mutatja be, majd rövid fejezet foglalkozik a szabványosítás fogalmával, a különféle szabványtípusokkal és a nemzetközi szabványosítás jelenségével. Ezután következik a tulajdonképpeni lényeg, a teljeskörű minőségmenedzsment (TQM) és az ISO 9000-es szabványsorozaton alapuló minőségirányítási rendszer bemutatása, majd a minőségügy oktatásáról, a terméktanúsítási rendszerekről, fogyasztóvédelemről (!) olvashatunk, a könyvet pedig a minőség motiválásáról, az elkötelezettség eléréséről szóló fejezet zárja.

A második kötet – Minőségfejlesztési módszerek, támogató elemzések és technikák – az alcímből következően is gyakorlatibb jellegű. Bár azért elméletet itt is kapunk: az első húsz oldalt a minőségfilozófia és minőségirányítás történeti fejlődésének szentelték a szerzők, olyan szakemberek munkásságát kiemelve, mint Taylor, Deming, Juran, Crosb és Ishikawa, de rövid helyet kapott néhány fontos menedzsment-elmélet is (Maslow, McGregor és Herzberg). No és ezután következik a kásahegy: a második fejezet 26 alfejezetben mutatja be a minőségügyben gyakorta vagy kevésbé gyakorta használt technikákat, eszközöket: EFQM, FMEA, POKA-YOKE, QFD, SPC, SSADM, STEEP, SWOT, 5S és még sok más (azért ennyire nem veszélyes! :))

Ha valaki tényleg megbízik utolsó félmondatomban, és végigrágja magát a fentieken, akkor eljuthat a minőségirányítási rendszerek dokumentációjáról szóló fejezethez, végül a környezetközpontú irányítási rendszerekről, a környezettudatos irányításról is szó esik.

Az azért első látásra észrevehető, hogy tankönyvről van szó: erőteljes, vázlatpontos tördelés, gyakori kiemelések, fejezetvégi összefoglaló kérdések jellemzik a köteteket – bár inkább az elsőt. A másodikat én kézikönyvként is simán el tudnám képzelni a minőségügyi szakemberek polcán, bármikor szükség lehet rá, hogy utánanézzenek valamely módszernek, és átfussák a fő elemeket. Az első kötet másfajta feldolgozást igényel, ott egyébként az ábrák száma is kisebb, a másodikban igen gyakran szakítják meg a szöveget különféle fekete-fehér illusztrációk. Érdemes vele ismerkedni!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: