Konferencia

A mai napon – szokásomtól eltérően – nem Győrből jelentkezem. Noha az áldott pihenőnapok már csak szép emlékeinkben élnek, én még Budapesten vagyok, ugyanis 10 órától egy konferenciára vagyok hivatalos. A rendezvényre, melynek címe “Körkép – Egyetemi technológiai kutatások a könyvtárosképzésben“, az Országos Széchényi Könyvtárban kerül sor. Főszervezője pedig nem más, mint a Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának munkatársa – nemkülönben a pécsi egyetem oktatója – Tóth Máté.

A konferenciára (szabad egyáltalán így hívnom? :)) az ELTE, az EKF, a NYME, a PTE és az SZTE hallgatói vagy volt hallgatói érkeznek – az EKF-es látogatók közül az egyiket nagyon jól ismerem, hiszen a szakma és az iskola mellett a közös hobbink, a közlekedésmánia is összeköt bennünket. Ráadásul ő, Fülep Ádám volt az, aki 2010. késő tavaszán – egy évvel utánam – átvehette az Ottovay-díjat is, amelyet minden évben a legtehetségesebb végzős informatikus könyvtáros hallgatónak ítélnek oda. Ottovay László tanár úrról egy későbbi bejegyzésben is egészen biztosan meg fogok emlékezni, ugyanis munkahelyemnek, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárának is volt igazgatója az 1980-as években. Azért milyen különös a sors, nem? Aki ismer, tudja, hogy általában két lábbal állok az édes anyaföldön, de totálisan olyan érzésem van, mintha Tanár úr szelleme vezetett volna Egerből Győrbe :))

A K2 kísérleti műhely – bizony, ilyenünk is van! – mai rendezvényén szó esik majd az információkeresés jelenlegi problémáiról és megoldási lehetőségeiről, az iNapló projektről, a tanári munka erőforrásairól, Ádám az e-papír közoktatási felhasználási lehetőségeiről fog beszélni, előadást hallhatunk a bakelitlemez-digitalizálásról, a nagyvilág webarchívumairól, illetve egy temetői nyilvántartó rendszer fejlesztéséről. No és a könyvtári blogokról.

Itt álljunk meg egy szóra. Annak idején, végzős hallgatóként a fejemben összegyűlt szakdolgozattémák közül végül a könyvtári blogok világát választottam ki. A blogvilág számomra mindig is nagyon inspiráló volt, és 2003 óta több, kisebb-nagyobb blogban próbálkoztam szárnybontogatással – a másik diplomám kommunikáció szakról, nyomtatott sajtó szakirányról származik -, többnyire mérsékelt sikerrel (személyes, később szakmai bloggal, egyszer majdnem gasztroblogot is írtam – igenis, pasik is tudnak ilyet!).

A szakdolgozatból aztán, a szerencsés véletlennek köszönhetően folyóiratcikk lett a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás hasábjain, a kutatás eredményeként készült blogjegyzéket pedig a nagyközönség rendelkezésére bocsátottam, s mint utóbb kiderült, nem is eredménytelenül. Tóth Máté és hallgatói ugyanis mind a folyóiratcikket, mind pedig a blogjegyzéket felhasználták könyvtáriblog-használati tanulmányukhoz (bocs’ a hosszú, elgyötört szóért), amely végül a Könyvtári Figyelő idei első számában jelent meg A könyvtári blogok mint virtuális közösségi terek címmel, s egyben ez mai előadásuk címe is. Ezért várom hát kettős figyelemmel a mai délelőttöt-délutánt, bízva abban, hogy sok hasznos ötletet elleshetek, amelyet a magunk hasznára fordíthatunk 😉

(Egyébként Máté egy másik, a témában írott tanulmánya is elérhető a neten, akárcsak a szemantikus webről írott doktori értekezésének tézisei – meg néhány órai anyaga a Pécsi Egyetemről. Informatikafanoknak érdemes megismerni!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: